Vi avslöjar – De påstås ligga bakom ”Banksy-utställningen”

  • Torsdag 27 mar 2014 2014-03-27
E-post 0

BANKSY Vem är anonym och varför? Vad var det vi såg i lokalerna när Stockholms hipsters letade efter verk av Banksy? Vilken roll hade utställaren? Vilken roll hade Jakob, vår ansvarige utgivare som höll i kameran?

En källa till Nyheter Idag med insyn i gatukonst och undergroundvärlden förklarar att ett av verken på den så kallade ”Banksy”-utställningen var äkta. Den egentliga utställaren har träffat teamet bakom Banksy och fått okej av dem att genomföra utställningen i Banksys namn, får vi veta. Men är det Banksy som är viktig här?

Genom datorskärmen ser vi konstnärskollektivet Czon & Underground will take over blogga, vilka med största sannolikhet är de som ligger bakom – om vi får tro vår anonyma källa med insyn i de än mer anonyma konstnärerna. Det är alltså många nyheter idag.

Czon, som just då befann sig i Halland på vernissage, konstaterar samtidigt i sin blogg att ”Det var livat i Sthlm idag!”. Vi fortsätter läsa på bloggen, det står ”Kommer under 2014 forstätta arbeta med så nära som ingen får gå och satsa på gerilla konst och gatukonst samt utställningar för Tyskland.” Det var också i Tyskland som det magiska mötet ägde rum där Czon mötte teamet bakom Banksy, om vi nu får tro på sådant som man aldrig kan vara riktigt säker på.

Det är så Czon och resten av kollektivet fungerar. De är trollen som hittat ut på nätet. De är alverna som fastnar på fotografier. De är anonymitet och nakenhet. Barn av vår tid. Klisterpeter och Akay avböjde medverkan, om vi nu kan tro på anonyma väsen – höljda i dunkel.

Trots allt är det du som betraktare som bestämmer vad som är sant och inte. Kan nyheter vara konst? En timme och tjugotvå minuter – några dagar före.

FAKTA

Czon är en del av konstkollektivet Underground will take over, vilket är en anonym grupp som har varit aktiva sedan 2011 och är hemmahörande i västsverige. De har främst gjort sig kända för sina arbeten om övernaturliga väsen, som skogsrået, häxor och annat oknytt. Czon är i första hand fotokonstnär, men kollektivet ligger även bakom vad de själva kallar gerillakonst, som att sätta upp sevärdhetsskyltar som upplyser om gammal folktro kopplad till platserna där de står.

Czon har på senare tid rönt stora framgångar i Tyskland och bland annat ställt ut på Teufelsberg Artbase Berlin, en av världens mest kända graffitiscener.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag