”Vi känner oss orättvist behandlade” Intervju med styrelseledamot i bostadsbolaget som tar ut ockerhyror från socialtjänsten

Faksimil från företagets Snabbaboendes hemsida.
  • Måndag 16 apr 2018 2018-04-16
E-post 273

STOCKHOLM Styrelseledamoten Ahmed Mohamed Aaden i Snabbaboende tycker att de blivit orättvist behandlade. Samtidigt som företaget hyr billigt från kommunen och sedan hyr tillbaka till socialtjänsten för sexdubbla beloppet.

Företaget Snabbaboende hyr lägenheter av Stockholms stads kommunala bostadsbolag för 4 000 kronor. Därefter hyr Snabbaboende lägenheterna vidare till socialtjänsten för över 25 000 kronor. I slutändan är det skattebetalarna som får stå för notan. Detta avslöjades av Hyresgästföreningens medlemstidning Hem och Hyra.

Läs mer: Bolag som hyr ut dyra lägenheter till Stockholms stad har kopplingar till kontroversiell muslimsk friskola

Nyheter Idag har kunnat att avslöja att styrelseordföranden i Snabbaboende är Burhan Ali Mohamed som är också rektor på den kontroversiella muslimska friskolan Al-Azharskolan.  Totalt är han involverad i verksamheten hos tolv företag, många med kopplingar till Al-Azharstiftelsen, Al-Azharskolans ägarbolag. De flesta företagen opererar som privata aktörer inom offentlig sektor.

Faksimil från företagets Snabbaboendes hemsida.

När Nyheter Idag till slut får tag i en representant för bostadsbolaget Snabbaboende är det Ahmed Mohamed Aaden, styrelseledamot i bolaget, som svarar på det telefonnummer som står listat på företaget på sajten Allabolag.se.

I likhet med Burhan Ali Mohamed är även Ahmed Mohamed Aaden involverad i flertalet företag vars verksamhet är beroende av transfereringar från det offentliga.

Vi ringer under fredagseftermiddagen upp Ahmed Mohamed Aaden, som först inte vill uppge sitt efternamn.

Jag skulle vilja intervjua någon av er, jag kanske kan fråga dig direkt angående det här ni gjort med lägenheter till socialtjänsten i Stockholm?

– Det har jag inte tid med nu. Jag sitter på oläglig plats, säger Ahmed Mohamed Aaden till Nyheter Idag.

Nyheter Idag ställer några ytterligare frågor.

– Jag kan inte kommentera eftersom jag är personal bara.

Det är ju ditt telefonnummer som står på bolagsinformationen?

– Ja. Okej. Men jag sitter på en olämplig plats.

Senare under kvällen ringer Nyheter Idag upp Aaden.

Är det Ahmed Mohamed Aaden jag pratar med?

– Ja, det stämmer.

Då sitter du i styrelsen för det här företaget, Snabbaboende i Norden?

– Ja, det stämmer.

Jag skulle vilja ställa lite frågor om er verksamhet.

– Ja, absolut, men vi känner oss orättvist behandlade.

Läs resten av intervjun med Ahmed Mohamed Aaden i andra delen – bara för dig som PLUS-medlem.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag