Victoria Kawesa åtalas för misshandel – beskyller polisen för rasism och sexism

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll samt Shikeishu.
  • Måndag 25 jun 2018 2018-06-25
E-post 13246

SVERIGE Den tidigare partiledaren för Feministiskt initiativ, Victoria Kawesa, åtalas för misshandel efter att hon tagit ut sina aggressioner på en man som sade åt henne att inte planka på tunnelbanan.

Den 11 januari i år hade Victoria Kawesa enligt egen uppgift bråttom till tåget, så när hon skulle passera spärrarna vid Bagarmossens tunnelbanestation i Stockholm valde hon att inte blippa SL-kortet, utan trängde sig efter mannen före. Mannen uppskattade inte tilltaget och uppmanade henne att köpa en egen biljett, varpå tumult uppstod.

Kawesa talade själv ut om händelsen i en facebookpostning två månader senare, där det hette att mannen knuffat henne, tryckt sitt knä mot hennes kropp och kallat henne för ”jävla smutsig N-ord Hora”. Mannen polisanmälde henne för misshandel och hon svarade med att motanmäla honom för misshandel med hatbrottsmotiv. Polisen lade sedermera ned hennes motanmälan, varför hon var upprörd. ”Polisens rasism och sexism har redan bestämt att han (vit man ca 185 cm) är offret, och jag (svart kvinna ca 163 cm) är boven, trots att jag försvarade mig och mannen inledde angreppet mot mig från ingenstans!”

Nu har åtal väckts och förundersökningsprotokollet berättar en annan historia.

Brottsoffret beskriver i förhör att han förvisso blev irriterad över att hon trängde sig efter honom för att planka men förnekar att han använt nedsättande tillmälen mot henne och förklarar att det var hon som blev aggressiv och slog och sparkade på honom så att han tappade sina glasögon som hon även försökte trampa på. Vid ett senare sjukhusbesök dokumenterades också sårskador.

Inget av de två vittnena kunde styrka Kawesas beskrivning av händelseförloppet, och filmen från övervakningskamerorna som dokumenterade händelsen stödjer mannens historia: ”MT sträcker sig mot målsägandes ansikte och sliter av honom glasögonen så att de faller på marken. Misstänkt backar och ställer sig vid den andra spärren precis bredvid och pekar finger (”fuck you” tecknet) mot målsägande. Målsägande fortsätter att tala med mannen i den gula jackan. Misstänkt går återigen fram till den aktuella spärren och riktar en spark mot målsägande samt slår mot hans ansikte.” står det bland annat att läsa i förundersökningsprotokollet.

Victoria Kawesa valdes till partiledare för Feministiskt initiativ i mars 2017, men avgick ett halvår senare, i september, med hänvisning till ”livsomständigheter”. Tidigare var hon Fi:s antirasistiska talesperson och inför valet 2014 var hon tredje namn på riksdagslistan. Hon är adjunkt i genusvetenskap vid Södertörnshögskola, men i december 2017 dömdes hon för upphovrättsbrott efter att vid en presentation ha använt en annan forskares material utan att ange källa.

Läs även: ”Identitet före kompetens” – intern kritik mot Fi:s riksdagslista

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag