Video: Fest på gatorna i Ar Raqqah efter att IS besegrats

  • Tisdag 17 okt 2017 2017-10-17
E-post

SYRIEN Islamiska staten har idag besegrats i sin inofficiella huvudstad Ar Raqqah, rapporterar flera medier. Under kvällen firades det på gatorna i staden som under flera år varit i den ökända terrorsektens klor.

Slutstriden stod vid stadens sportstadion som IS använt som fängelse under de tre år man kontrollerat staden. Hundratals jihadister uppges ha kapitulerat de senaste dagarna och överlämnat sig till Syriska demokratiska styrkorna (SDF), som till stor den utgörs av kurdiska YPG-milisen.

SDF:s brigadgeneral Talal Sillo säger till AP att stridigheterna nu upphört. SDF-trupper fortsätter emellertid att leta igenom staden efter kvarvarande terrorister och för att röja eventuella försåtsmineringar.

Nyhetsbyrån Anha, som drivs av den autonoma regionen Rojava som SDF-kontrollerat område införlivats i, publicerade under kvällen en film i sociala medier som visar feststämning i staden. Människor viftar med flaggor, en och annan skottsalva avfyras i luften, himlen lyses upp av fyrverkerier och såväl män som kvinnor, varav många utan slöja på sig, dansar tillsammans på gatorna – något som varit otänkbart under IS styre.

IS förlust av Ar Raqqah beskrivs som ett mycket svårt nederlag för den islamistiska terrorismen. Staden har använts som nav för jihadisterna och här har terrordåd mot såväl Europa som övriga Mellanöstern planerats.

Tidigare under tisdagen publicerade Anha bilder på hur en soldat plockar ned den sista IS-flaggan från postmasten i centrala delarna av Ar Raqqah.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag