Videon som påstods visa skotten i Köpenhamn var oäkta

  • Söndag 15 feb 2015 2015-02-15
E-post 67

DANMARK I en tidigare artikel påstods att det förekom en videosnutt som visade skotten mot Krudttønden i Köpenhamn. Klippet har sedan dess försvunnit från LiveLeak, men Nyheter Idags tekniska granskning visar också att filmen från början var förfalskad.

Det fanns ett par omständigheter som borde väckt våra misstankar omedelbart. Varför var filmen så kort? Varför tycks fotografen inte rycka till det minsta när skotten hörs? Varför är kameran riktad mot lokalen innan skotten fallit, och varför riktas den inte mot gärningsmannen när skotten väl börjat?

Då Nyheter Idag går igenom filmen bildruta för bildruta blir det också tydligt att skakigheten är artificiell. Dels ger rörelserna inte upphov till rörelseoskärpa, dels saknas rörelse mellan enstaka par av bildrutor. Allt tyder på att det är en stillbild som animerats. Efter en kort titt på internet hittar vi originalet. Den är tagen av danska TV2 och visar lokalen efter skotten. Vad upphovsmannen till den falska filmen har gjort är att, i ett bildbehandlingsprogram som exempelvis Photoshop, redigera bort skotthålen ett efter ett och sedan skapat en bildsekvens som i omvänd ordning tycks visa hur skotthålen dyker upp. Lägg till lite ljudeffekter och filmen är färdig.

I bildspelet ovan jämförs den påstådda filmen med fotot från danska TV2. Observera att originalet har beskurits och redigerats för att dölja att det står en polisbil intill, och att bildkvalitén har dragits ned för att lättare dölja skavankerna.

Här på Nyheter Idag kan vi bara be om ursäkt för att detta slank igenom, men det visar bara vikten av källkritik. Även om filmen försvunnit från LiveLeak har kopior redan dykt upp på Youtube och riskerar att spridas vidare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag