Ville inte att sonen skulle bli omskuren – Arresterades av amerikansk polis

Heather Hironimus vill inte att hennes son ska bli omskuren. Foto: Faksimil Youtube
  • Måndag 18 maj 2015 2015-05-18
E-post 125

USA Mamman ville inte att hennes son skulle bli omskuren och flydde därför från sin ex-pojkvän. På fredagen greps hon och pappan väntas nu få sin vilja igenom.

I mars i år nåddes Heather Hironimus, hemmahörande i den amerikanska delstaten Florida, av beskedet att hon skulle att ta med sin son Chase till domstolen i Palm Beach. Väl där menade en jury att Heather var tvungen att överlämna sonen till hans pappa, för att denne i sin tur skulle kunna ta 4-åringen till en klinik för att bli omskuren. Heather vägrade dock och gick under jorden tillsammans med sin son.

– Proceduren har skrämt barnet från vettet och han vill inte genomföra den, har mammans advokat berättat för lokaltidningen Sun Sentinel.

Under torsdagen kunde dock mamman gripas efter att ha hållit sig gömd i nära två månader, bland annat på ett hem för kvinnor som misshandlats av sina män.

Brott mot pojkens konstitutionella rättigheter

Efter att Heather och hennes pojkvän separerade 2012 enades de båda bland annat om att sonen skulle bli omskuren. Mamman ångrade sig emellertid och tog saken till domstol året därpå. I maj i fjol vann dock hennes ex-pojkvän tvisten, vilket föranledde juryn att kalla Heather till domstolen för att överlämna sonen.

Under tiden som Heather hållit sig gömd har hennes advokat överklagat domstolens beslut, dock utan att få något positivt gensvar. Mamman har även lyckats skaffa sig en skara fans, bland annat bestående av militanta anti-omskärelseaktivister. Dessa har i sin tur framfört hot mot de kirurger som sagt sig vara villiga att utföra ingreppet på Chase.

– Vi alla känner det som om detta även är vår son, har aktivisten Amber Baxley berättat för nätmagasinet Vocativ.

Baxleys aktivistgrupp har även lyckats samla in över 47000 dollar (ungefär 386000 kronor) för att bland annat täcka upp för Heathers advokatkostnader.

Redan i april lämnade Heather även in en stämningsansökan mot pappan då hon menar att omskärelse i Chases fall skulle vara oförenligt med pojkens konstitutionella rättigheter.

Medan hon satt i Broward County-fängelset ansökte hennes advokat på fredagen även om att ålägga pappan med besöksförbud mot sin son, rapporterar Sun Sentinel.

Nu anklagas dock Heather för ohörsamhet och Chase väntas bli omskuren inom kort.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag