Ville inte ha islamist som inneboende – Stängs av från skattefinansierad förmedling av studentbostäder

Foto: Paulina Bengtsson/Skärmdump
  • Måndag 4 jan 2016 2016-01-04
E-post

UPPSALA En man i Uppsala stängs av från en skattefinansierad förmedling av studentbostäder efter att ha ansetts ställa opassande frågor om studenternas religiösa bakgrund. Bostadsförmedlingen anser att det rör sig om rasism och trakasserier att fråga om någon sympatiserar med Islamiska staten. – Man har rätt att vara rasist, men man har inte rätt att utöva den mot andra, säger förmedlingens projektledare till Nyheter Idag.

Uthyraren hade ett rum att hyra ut i sitt hem i Uppsala och vände sig därför till Studentboet.se, en skattefinansierad bostadsförmedling som ska hjälpa studenter att få tag på bostad i Uppsala. Men han ville inte hyra ut rummet till vem som helst och när en 20-årig blivande student med bosniskt ursprung svarade på annonsen fick denne frågor om sin bakgrund, om han är muslim och om han sympatiserar med Islamiska staten.

Mannen som tänkt hyra ut rummet motiverade sina frågor med att stödet för islamism växt i Sverige på senare år och att han inte ville ha vem som helst som inneboende. Men på Studentboet.se tycker man att mannen agerat opassande och efter påtryckningar från lokaltidningen Upsala Nya Tidning stängs annonsören nu av.

– Att sitta och förhöra människor om deras bakgrund, om deras religion, om deras föräldrar och så vidare är faktiskt inte okej. Det är rasistiskt och det är det som vi reagerar på, säger Stella Papasotiriou som är projektledare för Studentboet.se till Nyheter Idag.

Om man hyr ut ett rum i sin egen bostad och själv är kvinna kanske man gärna vill ha en annan kvinna som bor där. Och om man själv är student kanske man helst vill ha en annan student som hyr rummet. Kan det inte vara ett rimligt krav att inte vilja ha en rättrogen muslim som inneboende som rullar ut en bönematta och ber mot Mecka fem gånger om dagen? Man kanske skulle känna sig obekväm med det?

– Jag personligen kan känna att vi inte gör skillnad på väldigt många andra religioner, utan det är just muslimer som den här personen är ifrågasättande till. Och människor kan också vara rasister, det bara är så. Och det kan de få vara i sitt eget hem, det tänker inte jag inskränka. Man har rätt att vara rasist, men man har inte rätt att utöva den mot andra.

Framförallt reagerar Papasotiriou på att uthyraren fortsatte med att skicka ett par mejl till den 20-årige studenten även efter att denne förklarat att han inte var intresserad av rummet eftersom uthyraren helst inte ville hyra ut till en muslim.

I mejlen frågade uthyraren bland annat om studenten var en rättrogen muslim som ber mot Mecka fem gånger om dagen och konstaterar att många sympatiserar med IS nuförtiden.

– Jag har förståelse för dem som inte vill ha män som inneboende, för dem som inte vill ha kvinnor, för dem som inte vill ha utländska människor. Jag har förståelse för det, vi är ju alla olika, säger Papasotiriou och fortsätter:

– Där förståelsen tar slut är när man frågar ut en människa om dess bakgrund och sedan fortsätter att trakassera denna när den har sagt att ”det här passar inte, uppenbarligen, hej då”.

Jämför med Breivik

I maj 2010 attackerades konstnären Lars Vilks av muslimska extremister i samband med en föreläsning han höll på Uppsala universitet. Men när frågan om muslimsk extremism i Uppsala tas upp, och att dylika frågor därför kanske kan ha en viss relevans, väljer Papasotiriou att använda Anders Behring Breivik som motargument.

– Jag blev inte diskriminerad eller drabbad när Breivik var ute och sköt ihjäl en massa människor för att jag är kristen och han var också kristen, så jag ser inte riktigt vad kopplingen är där.

Men skillnaden är väl att vi inte haft något utbrett problem med människor i Sverige som har de sympatierna som Breivik har? Skulle du förstå om någon av era uthyrare inte ville hyra ut till en nazist?

– Ja.

Nu har uthyrarens annons tagits bort från Studentboet.se och om mannen fortfarande vill hyra ut rummet till en student i Uppsala så får han hitta någon annan plats att annonsera ut det på.

– Min kollega har tagit bort hans annons och så har vi skickat ett meddelande till honom att det kommit in klagomål om hans beteende, berättar Papasotiriou.

Se även:
Tidning beklagar sig över att unga inte litar på dem – “De alternativa medier­na skrev inte en rad om morden i Trollhättan”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag