Ville leka knivlek – högg grannen i benet och sig själv i handen

Kniven och brotsplatsen. Foto: Polisen
  • Onsdag 10 feb 2021 2021-02-10
E-post 62

STOCKHOLM Ronny och Conny var båda pensionärer och vänner, men genom spritdimmorna såg Ronny snettt, drog sin kniv och högg till.
– Ja herrejösses. Det har jag väl gjort i så fall. Jag är inte en sådan person men nu har jag tydligen gjort det. Jag minns inte händelsen, säger Ronny i förhör.

Det var en skön dag i mitten av juni förrförra året, och några grannar hade samlats vid en liten uteplats mellan husen för att supa och umgås. Två av dem – vi kan kalla dem Ronny och Conny, för deras riktiga namn rimmar också – hade suttit i flera timmar och gått loss på öl och vin och stämningen var god. Båda två är några år över sextio, grannar och vänner sedan flera år.

Vid halvniotiden skulle Ronny gå iväg en sväng med hunden, och ungefär samtidigt kom en annan man förbi som hade en relation med en dam i sällskapet, och Conny trugade och tyckte att han också skulle ha ett glas vin. Han fick låna Ronnys glas. Detta uppskattade inte Ronny när han kom tillbaka en halvtimme senare.

– Sen kom Ronny tillbaka och jag såg då att han hade en kniv. Då sa Ronny till Conny att de skulle köra leken kniven mellan fingrarna men det ville inte Conny. De tjafsade lite. Då helt plötsligt hugger Ronny honom i knät med kniven, berättar mannen som hade lånat Ronnys glas i förhör.

Ronny har en liten fickkniv som han brukar ha med sig för att tälja till pinnar, och det är den han just har dragit i låret på sin vän. Vittnet fortsätter:

– Conny var ganska tyst men sa sen ”det gjorde ganska ont det där”.

Ronny ville fortfarande spela ”kniven mellan fingrarna”. Conny berättar:

– Därefter sade Ronny ”lägg upp din hand på bordet” vilket jag vägrade. Plötsligt lade han sin hand på bordet och högg sig själv i handen med kniven. Därefter tog han tag i min krage och skrek ”jag kommer skära halsen av dig” samtidigt som han höll kniven i ansiktshöjd. Jag blev skiträdd och gick loss genom att jag slog till honom i ansiktet med knytnäven, det är ju nödvärn.

Det lugnade ned sig och Ronny blev liggande på gräsmattan under Connys uppsikt tills polis kom till platsen och började reda ut situationen.

Ronny uppger i förhör att han inte minns något av händelsen då han var alltför berusad, och han medger att han kan ha dåligt ölsinne.

– Det är hemskt sällan som jag blir fysiskt våldsam. Det är mest att jag pratar lite nonchalant och lite för taskig ibland med folk när jag pratar. Jag är inte alltid så snäll alla gånger. Jag är också en mycket trevlig person när jag är nykter, säger Ronny.

I veckan dömdes Ronny till fängelse i ett år och fyra månader för misshandel och olaga hot.

Läs även: Skulle köpa tårta – knivhöggs i ryggen och fick bilen stulen

Läs även: Polisen som inte kunde sluta fyllehota

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag