Vindkraftverk bröts av på mitten

Genrebild. Foto: Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Söndag 17 jul 2022 2022-07-17
E-post 939

Ett vindkraftverk i vindkraftsparken i Viksjö utanför Sundsvall kollapsade vid tolvtiden på lördagen, rapporterar SVT Västernorrland. Ingen person ska ha skadats vid händelsen, och vindkraftparken kommer att hållas stängd tills ett haveriteam har kunnat undersöka händelsen.

Det 220 meter höga vindkraftverket gick av på mitten och rasade ned i skogen under haveriet.

– Delar av turbinen står upp och lutar sig mot varandra. Därför närmar vi oss med försiktighet och spärrar av, säger Per Nordlund, tyrelseledamot och rådgivare på Nysäter Wind som äger vindkraftsparken.

Man misstänker från företagets sida att olja från växellådan kan ha läckt ut och uppmanar därför allmänheten att hålla sig borta från platsen. Ett haveriteam ska undersöka vindkraftverket och förväntas inleda sitt arbete på måndag. Fram till dess är vindkraftparken stängd för allmänheten.

– Vi ställer oss också frågan hur det här kunde ske. Vi hoppas att utredningen kan ta reda på det, säger Per Nordlund till SVT.

Vindkraftparken i Viksjö har tidigare uppmärksammats av SVT:s ”Uppdrag Granskning” som bland annat visade att ett antal underleverantörer inte fick betalt och att det fanns sex anmälda brott mot miljöbestämmelserna, som att skog med rödlistade arter avverkats och att jordmassor dumpats i känslig natur. Länsstyrelsen stoppade därför arbetet och vindkraftparken kunde invigas först i juni i år.

Läs även: Rotorblad till vindkraftverk lossnade

Läs även: Stenevi (MP) vägrar svara på om hon vill bo vid vindkraftverk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag