Virtanen om kritiken mot medier: ”Illa berörd av drevet mot kåren”

I kölvattnet av avslöjandena från Nyheter Idag har massivt käbbel uppstått inom journalistkåren. Foto: CC Stockholms stad / Faksimil expressen.se samt Twitter
  • Söndag 24 jan 2016 2016-01-24
E-post

SVERIGE Efter att Nyheter Idag avslöjade att Dagens Nyheter valde att inte rapportera om sexövergreppen i augusti i Kungsträdgården, förrän efter händelserna i Köln, har kritiken mot medier varit hård. Men nu går journalister till motattack. ”Illa berörd av drevet mot kåren”, skriver Aftonbladets journalist Fredrik Virtanen på Twitter.

Det har kommit att bli en massiv mediedebatt i Sverige efter att Nyheter Idag avslöjat att Dagens Nyheter kände till de massiva sexövergreppen i Kungsträdgården redan i augusti förra året. Samtidigt som svenska medier unisont avfärdat avslöjandet från Nyheter Idag har internationella medier bekräftat våra uppgifter, inte minst norska branschtidningen Journalisten.no.

Den psykolog som från början kontaktade Dagens Nyheter med tipset om sexövergrepp har förklarat för Nyheter Idag att han uppfattat att Dagens Nyheter valde bort att rapportera om nyheten med anledning av att det var ”SD-falsarier”. Uppgifterna kom att starta en känslig mediedebatt och kort efter avslöjandet från Nyheter Idag ställde Expressens krönikör Sakine Madon en fråga på Twitter till journalistkolleger som adresserar just det påståendet.

”Ni som jobbat som/är journalister. Har ni varit med om att redaktionen velat tona ner eller undvika ämnen pga ’kan gynna sd’?”, löd frågeställningen.

I en krönika i Expressen redogör sedan Madon för de svar hon fått anonymt av verksamma journalister. Enligt de svar som Madon återger finns ett problem hos journalister med grund i vad som kan misstänkas gynna Sverigedemokraterna.

”När journalisten själv har låtit olika röster komma till tals har det lett till påhopp från andra journalister. Numera gör jag mycket försiktigare reportage, berättar personen. ’Orkar inte ha ovänner’, är förklaringen”, skriver Madon i sin krönika när hon återger vad en journalist berättat för henne.

Virtanen: ”Illa berörd av drevet mot kåren”

Frågeställningen som Sakine Madon adresserar i sin krönika har fått reaktioner i sociala medier och Aftonbladets journalist Fredrik Virtanen är kritisk till Madons frågeställningar på Twitter. Virtanen antyder mellan raderna att Sakine Madon deltagit i ett drev mot Hanne Kjöller, den journalist som ursprungligen fick uppgifterna om sexövergreppen i Kungsträdgården.

I en annan tweet konstaterar Virtanen att han aldrig varit med om att medier skulle mörklägga något. Han skriver samtidigt att han är ”illa berörd av drevet mot kåren”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag