Weidmo Uvell och Heberlein ger ut bok om yttrandefrihet: ”Tyvärr mår svensk yttrandefrihet sämre än på mycket länge”

Foto: Privat/Pressbild Tomlin Studios
  • Onsdag 23 jan 2019 2019-01-23
E-post 770

STOCKHOLM Förändringar av mediegrundlagen, deplatforming och mediebolag som kampanjar för att begränsa friheten på sociala medier. Yttrandefriheten är under press menar Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig opinionsbildare och författare. Nu skriver hon en bok om yttrandefrihet tillsammans med Ann Heberlein (M), teologie doktor i etik och författare.

På tisdagen debatterade Rebecca Weidmo Uvell yttrandefrihet och sociala medier med Schibsteds Karin Pettersson i Studio Ett i Sveriges Radio. Nu berättar hon att hon tillsammans med Ann Heberlein planerar en bok om yttrandefrihet som ska ges ut via crowdfunding.

Läs även: ”Väldigt glad för allt stöd”: Så mycket har Heberlein fått in via Swish efter att Kickstarter avbröt

”Jag och Ann lärde känna varandra för några år sedan men blev vänner i våras då vi sågs några gånger i både moderata och privata sammanhang”, skriver Rebecca Weidmo Uvell till Nyheter Idag.

Varför skriver ni en bok om yttrandefrihet?

”Vi har båda varit aktiva i försvar för ovillkorad yttrandefrihet länge och oroligt noterat en farlig utveckling. Vi kände båda att det vore roligt att göra någon ihop och att en sådan här bok verkligen behövs just nu.”

Hur mår svensk yttrandefrihet idag?

”Tyvärr mår svensk yttrandefrihet sämre än på mycket länge men det är inte bara ett nationellt problem utan beklagligt nog en trend i hela västvärlden.”

Vilka är de främsta hoten?

”De främsta hoten är kampanjen från mediehusen mot politiker att begränsa friheten på sociala medier, mediegrundlagsändringen som stoppades men på intet sätt är borta och deplatforming-kampanjer som gång på gång sker i syfte att få bort misshagliga helt från offentligheten genom att exempelvis kontakta arbetsgivare.”

Det finns de som tycker att yttrandefriheten är stark. Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg har sagt: ”Att Sverige har en av världens starkaste yttrandefriheter. I dag är det enda vi diskuterar just de där åsikterna som folk säger att de inte får diskutera”. Vad säger du om Lindbergs analys?

”Anders Lindberg representerar själv Nordens största mediehus och är en del av kampanjen att få bort och tysta de fria aktörerna genom begränsningar av friheten online men också genom att helt enkelt fula ut folk från sin egen stora plattform. Att han tycker att allt är fina fisken är helt väntat. Han har betalt för att säga det. Han är en del av problemet, inte lösningen.”

Är du optimist eller pessimist om svensk yttrandefrihet?

”Jag är just nu väldigt orolig över utvecklingen så tyvärr är jag pessimist. Men samtidigt skulle inte jag ha det här jobbet jag har som opinionsbildare om jag inte trodde på kraften i påverkan. Och många tycker som vi. Istället för att sitta och gnälla gör jag och Ann något nu för att vända den här utvecklingen. I det är jag optimist. Utvecklingen går att vända.”

Ann Heberlein medverkar på Nyheter Idag med krönikor och analyser.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag