Weimers (SD) portas från Iran: ”En hedersbetygelse”

Bild: Darafsh/CC BY-SA 4.0/Landstingshuset/CC BY-SA 4.0.
  • Torsdag 27 okt 2022 2022-10-27
E-post 246

Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) portas från Iran, rapporterar Aftonbladet. Weimers är en av flera personer som den iranska regimen satt upp på en sanktionslista, som svar på att EU satt upp flera personer och organisationer i Iran på en sanktionslista.

Weimers säger till Aftonbladet att han ser sin plats på den iranska sanktionslistan som som ”en hedersbetygelse”.

– Det ser jag som en hedersbetygelse att diktaturen i Iran upprörts så mycket av mitt ställningstagande för det iranska folket och för ett demokratiskt sekulärt Iran. Det är något jag ser som positivt, säger Weimers till tidningen.

Läs även: Ilska bland svensk-iranier när C och S stänger SD ute från manifestation

Den iranska sanktionslistan omfattar förutom Weimers fem ytterligare ledamöter i europaparlamentet.

– Jag får inreseförbud och blir ”persona non grata”. Hade jag haft några tillgångar i landet hade hade de konfiskerat dem också, berättar Weimers.

Weimers känner ”inte i nuläget” något obehag i att bli personligt utpekad av den iranska regimen.

– Jag tycker att det här är ett beteende som diktaturer brukar stå för gentemot sina hårdaste kritiker, säger Weimers till Aftonbladet och fortsätter:

– I praktiken handlar om att jag har tagit ställning mot regimen och drivit på för att de ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter ska sättas på EU:s sanktionslista. Att det revolutionära gardet ska sätta på EU:s terrorlista och att kärnavtalet med Iran borde frysas. Det är några av sakerna jag uttalat mig väldigt tydligt om.

Läs även: Debatt: SD har gjort mer för det iranska folket än C och S någonsin har gjort

Läs även: Iransk polis får stryk och kvinnor bränner slöjor – oro i Iran efter moralpolisens hijab-mord

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag