Wilders valvinnare i Nederländerna

Bild: Peter van der Sluijs/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 23 nov 2023 2023-11-23
E-post 0

Högerpartiet PVV, som vill stänga gränserna för migration, av-islamisera landet och lämna EU, blev en oväntad segrare i parlamentsvalet i Nederländerna, rapporterar Dutch News.

På onsdag kväll, när 98 procent av rösterna räknats, hade PVV fått nära 25 procent av rösterna, en fördubbling jämfört med förra valet, och ett resultat som opinionsinstituten i Nederländerna missat.

– Folket i Nederländerna kommer få sitt land tillbaka och tsunamin av flyktingar och migranter kommer begränsas, sade partiledaren Geert Wilders på sin valvaka på Scheveningen cafe.

– Vi kommer behöva samarbeta med andra partiet. Vi kommer inte ignoreras, sade Wilders vidare.

Valframgången innebär att PVV blir det nederländska underhusets största parti med 37 mandat, vilket är 20 mandat fler än vad partiet fick i förra valet.

Även alliansen mellan miljöpartister och socialdemokrater, GroenLinks/PvdA gick fram i valet, från 17 mandat till 25, och blev därmed näst största parti.

Partiledaren Frans Timmermans lovade att ”skydda rättssamhället” i ett tal till sina anhängare.

– Håll varandra nära. Vi släpper ingen i Nederländerna. Och om ni under dagarna som följer i ert grannskap, i er skola, på er arbetsplats, möter människor som undrar om ni fortfarande hör hemma här, säg åt dem: ”Ja!” sade Timmermans bland annat.

Valets stora förlorare blev liberalkonservativa VVD, som tappar tio mandat ned till 24 och tredje största parti i underhuset.

Under den tidigare mandatperioden regerade VVD Nederländerna i koalition med liberala D66 och två kristdemokratiska partier, men i juli meddelade Nederländernas premiärminister Mark Rutte, som även var partiledare för VVD, att hans regering avgår och utlyser nyval.

Koalitionen hade då regerat sedan januari 2022, och föll på grund av oenighet om landets migrationspolitik.

– Alla parter har gått långt för att hitta en lösning, men åsiktsskillnaderna om migrationen är olyckligtvis omöjliga att överbrygga, sade Rutte när han avgick.

– VVD lät regeringen falla över migrationen, med den frågan ägs av PVV och folk föredrar originalet, säger statsvetaren Leonie de Jonge vid universitetet i Groningen till Dutch News.

Läs även: Nederländernas regering faller efter bråk om migrationspolitiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag