Ygeman (S): Dåligt för demokratin med nyval

Anders Ygeman (S). Foto: svtplay.se
  • Måndag 17 Dec 2018 2018-12-17
E-post 4550

SVERIGE Efter fyra statsministeromröstningar utan någon vinnande kandidat blir det nyval i Sverige – ett scenario som talmannen Andreas Norlén kallar ”avgrunden”. Även Anders Ygeman (S) vill undvika ett nyval ”av demokratiska skäl”. Så sade de i SVT:s Agenda enligt Expressen.

I fredags röstades Stefan Löfven (S) ner i den andra statsministeromröstningen. Under helgen har Andreas Norlén haft fortsatta samtal med partiledarna, och i söndags berättade han i Agenda att han vill undvika en fjärde statsministeromröstning. Om även den kandidaten får nej blir det nämligen nyval.

– Jag skulle gärna se att en tredje omröstning sker om en kandidat som faktiskt har förutsättningar att bli vald. Och att vi därmed undviker en fjärde omröstning, som skulle bli otroligt laddad och dramatisk, för då står vi ju så att säga vid avgrunden, eller i vart fall inför ett extra val, säger Andreas Norlén.

Talmannen har redan tagit kontakt med Valmyndigheten för att inleda förberedelserna till ett nyval, eller ”extra val” som det formellt kallas. Enligt reglerna ska ett sådant val hållas inom tre månader från den fjärde och sista statsministeromröstningen.

Vissa har spekulerat kring att nyvalet skulle kunna hållas i samband med EU-valet den 26 maj. Andreas Norlén menar att det är osannolikt då processen i så fall måste dras ut ända till den 26 februari.

Härnäst väntar den tredje statministeromröstningen och talmannen har ännu inte gett besked om när denna ska ske. Han säger att det alltjämt finns två huvudkandidater till statsministerposten – Stefan Löfven och Ulf Kristersson (M) – och att riksdagen troligen kommer att få rösta om dem igen.

En annan som bävar inför ett nyval är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman. I Agenda sade han att det vore ett misslyckande för det politiska systemet om svenska folket fick rösta igen, men att det också finns sämre alternativ.

– Jag väljer ett extra val om alternativet är en moderatledd regering med stöd av Sverigedemokraterna, säger han och fortsätter:

– En moderatledd regering skulle vara dåligt för landet av politiska skäl och ett extra val skulle vara dåligt av demokratiska skäl.

Är det en bra eller dålig idé med nyval?
4936 röster (se resultat)

Läs även: ”Andreas Norlén fördröjer nyvalet av privata ekonomiska skäl”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag