Ygeman (S) förnekade att elberedskapspengar har använts: ”Måste få konsekvenser”

Energiminister Anders Ygeman (S) Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 19 feb 2021 2021-02-19
E-post 1104

STOCKHOLM Energiminister Anders Ygeman (S) är åter i blåsväder. Han och Svenska kraftnät har tilldelat nationella elberedskapspengar för att lösa elproblemen i Stockholm avslöjar DN. Något Ygeman förnekade i januari i ett skriftligt svar till SD:s Mattias Bäckström Johansson i riksdagen. – Att fara med direkt osanning på det viset måste givetvis få konsekvenser för statsrådet, säger Bäckström Johansson.

Skandalministern Anders Ygeman fick lämna uppdraget som inrikesminister efter Transportstyrelsenskandalen där han bland annat blev känd för problem med lokalbokning. Nu har han gjort comeback hos Stefan Löfven som energiminister – och är aktuell i ny kontrovers.

Läs mer: Hade ingen lokal: Därför kunde inte Ygeman informera Löfven om IT-skandalen

På torsdagen avslöjade DN att Ygeman tillsammans med Svenska kraftnät i hemlighet skjutit till en miljard kronor av de nationella elberedskapspengarna för att lösa Stockholms akuta elproblem. Pengarna skulle gå till att betala halva kostnaden av totalupprustningen av ett gammalt oljekraftvärmeverk i Värtan som drivs av privata bolaget Stockholm Exergi. Ett pressmeddelande skickades ut om att Stockholms elproblem var lösta – men hur finansieringen var löst nämndes inte.

För att betala ut elberedskapspengar ställs en rad stränga krav.

– Det måste finnas underlag i form av en samhällsekonomisk analys när en miljard kronor i beredskapspengar ska betalas ut, säger Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola och expert på elmarknaden, till DN.

– Gör det inte det har myndigheten begått ett fel. Att detta saknas är faktiskt hårresande.

Men Ygeman har hittills blånekat till att elberedskapspengar överhuvudtaget använts.

När SD:s riksdagsledamot Mattias Bäckström Johansson ställde en skriftlig fråga till Anders Ygeman om snabbare utbyggnad av elnäten svarade Ygeman:

”Inledningsvis vill jag kommentera Mattias Bäckström Johanssons påstående om att staten använt medel ur Sveriges beredskapskassa, vilket inte stämmer. Hur dessa pengar används är reglerat i anslagets ändamål i budgetpropositionen. De ska användas främst till elberedskap och civilt försvar inom energisektorn. De används inte med syfte att åtgärda effektproblem i storstadsområdena.”

–Det är anmärkningsvärt att Ygeman far med osanning. Det är något vi givetvis kommer att gå vidare med, säger Bäckström Johansson till Nyheter Idag.

Redan i höstas anmälde han Ygeman till konstitutionsutskottet för misstänkt ministerstyre av uppgörelsen.

Mattias Bäckström Johansson säger att Ygeman och regeringen bäddat för situationen i Stockholm under flera år.

– Det är uppenbart att man har tappat kontrollen. Man höjde avfallsförbränningsskatten och sade att det inte skulle få några konsekvenser. Men det fick det. Sedan försöker man lösa det i hemlighet och dölja det genom att fara med osanning. Häpnadsväckande, säger Bäckström Johansson.

Vad får det för konsekvenser?

– Det börjar på allvar att påverka samhällsutvecklingen. Det är vanliga butiker som inte kan byggas. Stadsdelar som är osäkert om man kan planera. Tunnelbanelinjer som riskerar att inte byggas.

– I Sverige har vi haft rätt så goda marginaler tidigare. De har eroderat fullständigt under den socialdemokratiska regeringen, säger Bäckström Johansson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag