Ygeman sågar SD:s förslag – jämför med sharia och Hitler

Anders Ygeman. Foto: Olaf Kosinsky (CC BY-SA 3.0)
  • Fredag 22 apr 2022 2022-04-22
E-post 819

SVERIGE Sverigedemokraternas förslag på åtgärder efter helgens upplopp påminner om sharialagstiftning och Hitlertyskland. Det säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) i en debatt mot partiledaren Jimmie Åkesson (SD) i TV4.

Några av de 30 förslag som SD har presenterat efter kravallerna handlar om att hela familjer ska kunna bestraffas om en familjemedlem begår brott, till exempel genom att förlora sina sociala rättigheter.

TV4:s programledare frågar om den här typen av kollektiv bestraffning är förenlig med vanliga rättsprinciper.

– Ska man kunna fullt ut ta del av det svenska samhället, då måste man anpassa sig. Man får gärna bo här även om man är född i en annan del av världen, men då måste man anpassa sig, säger Jimmie Åkesson.

– Kan man inte hålla reda på sina ungar – ser man inte till att ungarna sköter sig, inte är ute och ränner och kastar sten på polisen och eldar polisbilar – ja då får man också ta konsekvenserna av det. Det är min uppfattning. Vi har kommit så långt nu.

Anders Ygeman är kritisk till förslaget.

– Jag vill ju straffa förövarna, de som gör sig skyldiga till brott. Inte brottsoffer. Om vi har en tjej som är utsatt för hedersvåld och studerar till läkare, varför ska hon utvisas för att en kusin eller broder beter sig illa? frågar sig Ygeman.

– Vi har ju haft den här typen av sharialagstiftning i ett antal länder i Mellanöstern. Det var dåligt då, det är dåligt när Jimmie Åkesson föreslår det nu. Jag tror de enda länderna i Västeuropa som har prövat det här var väl under Hitlertyskland.

Läs även: SD efter upploppen: ”Militär ska i högre grad understödja Polisen”

Läs även: Åklagare: ”Barn och mammor kastade stenar tillsammans”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag