Ygeman: ”Sverige underskattade hotet från den våldsbejakande extremismen”

Anders Ygeman. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 16 jun 2017 2017-06-16
E-post 4809

STOCKHOLM Trots att debattörer, oroliga medborgare och inte minst terrorexperter varnat för radikal islamistisk terrorism menar inrikesminister Anders Ygeman (S) att ”Sverige underskattade hotet”. Nu möter han hård kritik för det påståendet.

Inte hundratals, utan tusentals våldsbejakande extremister befinner sig i Sverige. Den bedömningen gör Säkerhetspolisen. Nyheten har blivit en stor snackis under fredagen och Sveriges Radio har talat med inrikesminister Anders Ygeman (S) om terrorhotet.

År 2010 bedömde Säpo att det fanns omkring 200 våldsbejakande extremister. Nu har alltså den siffran ökat kraftigt på sju år.

På en rak fråga om vad de nya siffrorna säger om Sveriges arbete mot radikalisering svarar Ygeman att Sverige underskattat hotet.

– Att vi kom igång för sent och satsade för lite resurser på det, men att vi nu börjar komma ikapp. Jag tror Sverige underskattade hotet från den våldsbejakande extremismen och den ideologiska överbyggnaden från våldsbejakande islamism.

Läs också: Nu berättar Per Gudmundson varför tidningarna inte publicerade hans tunga avslöjanden om jihadism

Möter hård kritik: ”Din dumma inkompetenta nolla”

En lång rad debattörer och opinionsbildare har under många år varnat för den utveckling som nu är ett faktum. Även terrorexperter har varnat för att radikal islamism och våldsbejakande extremism kan öka i Sverige.

En av de mer framstående opinionsbildarna som lyft frågan om radikal islamism är Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson. Ygemans förklaring om att ”Sverige underskattade hotet” möter hård kritik i sociala medier, inte minst då frågan länge varit känd och aktuell.

”Ledsen folk men jag har slut på ’god ton’. Nej din dumma inkompetenta nolla, inte Sverige utan ni, bara ni, avgå!!!”, skriver debattören Jens Kittel på Twitter.

Och tongångarna är liknande från fler Twitter-användare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag