Ylva Johansson (S) anklagas för härskarteknik mot M-ledamöter: ”Modiga pojkar”

Kommentaren från Ylva väckte kritik i sociala medier. Foto: Faksimil riksdagen.se samt Twitter
  • Torsdag 27 apr 2017 2017-04-27
E-post

STOCKHOLM ”Det är två modiga pojkar det”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) om att två moderater ställt en interpellation om utrikes födda kvinnors integrering på arbetsmarknaden. ”Härskarteknik”, kommenterar Erik Andersson (M) som står bakom frågeställningen till Johansson.

De moderata riksdagsledamöterna Erik Andersson och Christian Holm Barenfeld ställde en interpellation till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Men när Johansson går upp i talarstolen i plenisalen kom en märklig kommentar från statsrådet.

– Fru talman. Här har vi två moderater som har interpellerat om utrikes födda kvinnors integrering på arbetsmarknaden. Det är två modiga pojkar det, säger Ylva Johansson i talarstolen med ett mästrande tonläge.

Kommentaren från Johansson uppmärksammas av Erik Andersson på Twitter där han även publicerar ett videoklipp med kommentaren från Johansson.

I en senare Tweet menar Andersson att Johansson ägnar sig åt ”härskarteknik”, alltså ett slags otillbörligt maktspråk. Han skriver även på Twitter att det är ett ”väldigt tråkigt uppförande”, även om ministern rättade sig i ett senare inlägg i debatten.

Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi menar att om rollerna varit ombytta där en manlig minister kallat yngre kvinnor för ”modiga flickor”, då hade statsrådet i fråga suttit löst.

Nyheter Idag har sökt Erik Andersson för en kommentar, samt Ylva Johansson, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag