You stay classy TV4: Kanalen riskerar storböter efter reklamavbrott i ”Anchorman 2”

  • Måndag 29 mar 2021 2021-03-29
E-post 123

STOCKHOLM TV4 fälls av Granskningsnämnden för reklamavbrott i två filmer. Nu riskerar kanalen att få betala straffavgift på 125 000 kronor. Det grövsta övertrampet var när man avbröt en slagsmålscen i komedin Anchorman 2: The Legend Continues.

Filmen Anchorman 2: The Legend Continues sändes i TV12 (en av TV4:s kanaler) den 1 januari i år. Den fälls för att den avbröts för reklam mitt i en scen.

De gällande bestämmelserna säger att reklamavbrott bara får ske så det inte stör ”programmets integritet och värde” eller kränker rättighetsägarnas integritet.

Läs även: Miljöpartiets recept mot hedersvåld: Mångkultur

Granskningsnämnden kommer att ansöka hos domstol om att TV4 ska betala en särskild avgift för överträdelsen på 100 000 kronor.

Filmen ”Anchorman 2” handlar om nyhetsankaret Ron Burgundy (spelad av Will Ferrell) som bland annat blivit känd för sin avslutning på nyhetssändningar: ”Stay classy San Diego”. Något som senare blivit en internetmeme.

I sitt beslut har Granskningsnämnden gjort en mycket ambitiös redovisning av scenen som avbröts (spoilervarning):

”I en ungefär åtta minuter lång scen i slutet av komedifilmen Anchorman 2: The Legend Continues utmanades huvudpersonen tillika nyhetsankaret Ron Burgundy till strid av flera konkurrerande nyhetsteam i en park.

Scenen inleddes med att Ron lämnade en nyhetssändning för att hinna till sin sons pianoföreställning. När han kom springande genom en park stoppades han av ett beväpnat konkurrerande nyhetsteam.

Ett av nyhetsankarna anklagade Ron för att ha förstört hans karriär och sa att det hela snart skulle vara över då de var fyra mot en. Innan utmanarna hunnit gå till attack mot Ron dök Rons kollegor upp i parken för att försvara honom.

Därefter anlände flera ytterligare nyhetsteam till parken kort efter varandra för att delta i den begynnande striden. Varje gång ett av de sammanlagt åtta nyhetsteamen anlände till platsen avbröts den pågående dialogen, kameravinkeln ändrades och ny bakgrundsmusik spelades samtidigt som det nyss anlända nyhetsteamet annonserade sin ankomst och avsikt att delta i den efterföljande striden.

Medan striden pågick klipptes korta sekvenser från Rons sons pianoföreställning in. Scenen avslutades med att ett nionde nyhetsteam kom till Rons försvar och utmanarna gav upp.

I efterföljande scen hade Ron hunnit fram till sonens pianoföreställning och satt i publiken. Filmen avbröts för annonser när det fjärde nyhetsteamet hade annonserat sin ankomst och avsikt, och återupptogs när det femte nyhetsteamet anlände till platsen.”

TV4 riskerar även böter för reklamavbrott när man sände en filmen ”Beck – Advokaten” i Sjuan den 2 december 2020.

Då hade man två reklamavbrott under en halvtimme. Reglerna medger bara ett reklamavbrott per tablålagd halvtimme. Granskningsnämnden kommer i det fallet att begära 25 000 kronor i avgift.

Läs även: Stenevis (MP) varning: ”Vi ser hur islamofobin sprids”

 

Hela fightscenen:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag