Ytterligare en domstol dömer ut afghanamnestin

Foto: Nyheter Idag Fotot är taget vid en afghansk sittdemonstration i Stockholm.
  • Fredag 13 jul 2018 2018-07-13
E-post 1384

STOCKHOLM Förra fredagen rapporterade Nyheter Idag att Migrationsdomstolen i Malmö vägrar tillämpa den del av den nya så kallade gymnasielagen som handlar om sänkta beviskrav. Nu har Migrationsdomstolen i Stockholm fattat samma beslut.

Precis som sin motsvarighet i Malmö menar Migrationsdomstolen i Stockholm att gymnasielagens sänkta beviskrav för identitet står i strid med överordnade lagar. Därför tänker man inte tillämpa den delen av lagen. Den som söker uppehållstillstånd för gymnasiestudier måste därför kunna klargöra sin identitet.

– Det bör även framhållas att utan klarlagd identitet kan Migrationsdomstolen inte heller låta göra en kontroll av om utlänningen finns registrerad på en spärrlista i Schengens informationssystem innan uppehållstillstånd beviljas. En underlåtenhet i detta hänseende är i sin tur ett åsidosättande av Sveriges förpliktelser inom Schengenarbetet och utgör för en domstol ett så grovt handläggningsfel att domen kan undanröjas av överinstans. En sökning utan klarlagd identitet blir inte effektiv och då konventionsstridig i sig, säger chefsrådmannen Kirsi Laakso Utvik i ett pressmeddelande.

Den så kallade gymnasielagen röstades igenom av de rödgröna samt Centerpartiet, och trädde i kraft den 1 juli. Den var tänkt att ge 9 000 ensamkommande, varav de flesta är afghaner, en ny chans till uppehållstillstånd. När en del av lagen nu döms ut är det oklart hur många som faktiskt kommer att kunna få uppehållstillstånd.

– Jag hoppas att det snart kommer upp mål till Migrationsöverdomstolen så att vi får ett klargörande, säger Kirsi Laakso Utvik till Dagens Nyheter.

Läs även: Efter domstolens sågning – nu kräver SD och M att afghanlagen rivs upp: ”Extrem inkompetens”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag