Yüksel omvald till partiledare – nu splittras Partiet Nyans

Mikail Yüksel. Foto: Pressbild Partiet Nyans
  • Lördag 10 dec 2022 2022-12-10
E-post

Mikail Yüksel har valts om till partiledare för Partiet Nyans. Valet ägde rum vid en extrainsatt kongress på lördagen som av partiets interna opposition kritiseras för att inte ha gått rätt till. Nu meddelar delar av oppositionen att partiet kommer att splittras och att man istället kommer att bilda ett nytt parti.

– Det kändes väldigt orkestrerat och inte alls demokratiskt, säger Sead Busuladzic, som utmanade Yüksel om partiledarposten, till P4 Stockholm om den extrainsatta kongressen.

Enligt Busuladzic omgärdades kongressen, som utspelade sig i Rinkeby lördag morgon, av en hel del märkliga omständigheter.

– Det är en kongress som vi misstänkte inte skulle gå rätt till eftersom han sammankallade den på ett väldigt konstigt sätt, säger han till radiokanalen.

Utmanaren menar att det under kongressen inte fanns någon möjlighet att diskutera de förslag som partiledaren lade fram utan att de gick direkt till omröstning.

Han säger att konflikten inom partiet har att göra med ledarskapet att göra.

– Grunden är den ledarstil som finns i partiet där man ska tvinga fram saker som inte är accepterade och att man väljer att sålla bort man människor som man inte tycker har de rätta uppfattningarna.

Enligt Expressen var det flera medlemmar som valde att lämna mötet i protest och Hassan Khan, medgrundare till partiet som ingått i den interna oppositionen mot Yüksel, meddelar nu att partiet kommer att splittras.

– Oppositionen inser att det inte går att rädda Nyans längre efter denna odemokratiska och orkestrerade extra kongress, och därför kommer det att bildas ett nytt parti, säger han enligt Expressen.

”Gynnar Mikail Yüksels intressen”

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om det öppna inbördeskrig som utbrutit inom Nyans där allt fler kritiska röster har höjts mot Mikail Yüksel och hans ledarstil.

Oppositionen inom partiet har bland annat författat en rapport vid namn ”Underlag för uteslutning av Mikail Yüksel”, där kritiken mot partiledaren har sammanställts.

Läs mer: Trollkonton, trakasserier och turkisk megafon – här är anklagelserna mot Yüksel

I rapporten – som Nyheter Idag tidigare har redogjort för – nämner författarna den extrainsatta kongressen och hävdar att beslut om att hålla den togs kort efter att Yüksel förlorat en misstroendeförklaring inom partistyrelsen den 10 november.

Beslutet uppges ha tagits i ett möte med partistyrelsemöten där Sead Busuladzic och en annan ledamot inte kunde delta.

Enligt oppositionen ska omständigheterna kring kongressen ha varit sådana att de gynnat Yüksels chanser att bli omvald. Däribland att den planerades att hållas tidigt en lördagsmorgon, vilket gjorde det svårare för medlemmar i andra delar av landet att delta.

”När flera inom styrelsen (och även oppositionen) krävde en extra kongress tidigare för att åtgärda valberedningen, så nekades detta av Mikail Yüksel och några andra inom styrelsen. Men nu efter att ha förlorat en misstroendeförklaring så vänder sig Mikail Yüksel 180 grader själv, och kallar till en extra kongress med hemliga handlingar och flera begränsningar, som gynnar Mikail Yüksels intressen och chanser för att bli omvald”, skriver rapportförfattarna.

”Konflikter förekommer i alla partier”

Så här uttalar sig Yüksel till P4 Stockholm efter kongressen:

– Konflikter förekommer i alla partier och jag utmanas som partiledare, det visar att vi är ett demokratiskt parti egentligen. Men idag har kongressen beslutat och jag har fått förnyat förtroende.

Angående kritiken mot hans ledarstil och att han uppges ha hotat medlemmar med uteslutning säger partiledaren att besluten inte tas av honom personligen utan utifrån partiets stadgar.

– Man blir utesluten om man bryter mot stadgarna, säger Yüksel till radiokanalen.

Att oppositionen nu planerar att bilda ett nytt parti verkar han inte se som något större bekymmer.

– Nyans förnyas och rensas på okunniga och problemmakare. Det var några som var missnöjda på kongressen men det går inte att göra alla nöjda. Väljer de att bilda ett nytt parti så får de göra det men efter ett tag kommer de att bråka med varandra och starta ännu ett nytt parti, säger han till Expressen.

I ett Facebookinlägg meddelar Yüksel att Partiet Nyans nu går vidare med en ny styrelse.

Läs även: Nyansfraktion vill utesluta Yüksel: ”Största svek jag har varit med om”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag