Yüksel tar mandat i Botkyrka – folkbokför sig retroaktivt

Mikail Yüksel. Foto: Pressbild Partiet Nyans
  • Torsdag 29 sep 2022 2022-09-29
E-post 143

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel var under valrörelsen verksam i Göteborg. Men när det stod klart att partiet inte tog sig in i kommunfullmäktige i Göteborg folkbokförde sig Yüksel retroaktivt i Botkyrka för att ta ett av partiets mandat i kommunen – ett förfarande som får hård kritik.

Partiet Nyans lyckades med 916 röster och 2,06 procent ta två mandat i Botkyrka kommun i Stockholms län. Nu har partiets ledare Mikail Yüksel, som tidigare varit verksam i Göteborg, tagit ett av partiets Botkyrka mandat.

Detta efter att han bokfört sig själv retroaktivt i Botkyrka efter att valresultatet stod klart, vilket har godkänts av Länsstyrelsen.

– Allt har gått i enighet med lagen, och enligt våra stadgar är partiledaren den främsta kandidaten till den högsta posten som partiet har i hela landet, säger Yüksel till SVT Stockholm.

Läs även: Nyans tar plats i Landskrona och Botkyrka

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, är kritisk till förfarandet.

– Det vattnar ju litegrann ur det lokaldemokratiska momentet om det flyttar in folk bara för att bli förtroendevalda politiker, säger han till SVT Stockholm.

På Twitter reagerar flera på Yükels retroaktiva folkbokföring, och frågar sig hur det kan vara tillåtet.

”Det är möjligt att anmäla flyttning en vecka efter att man faktiskt har flyttat. Det är dock en grund förutsättning att man faktiskt är bosatt där det datum som man anger att man flyttar Det är relativt vanligt att man anmäler flyttning inom den aktuella veckan, varför ingen generell fördjupad kontroll krävs för dessa situationer” skriver Tobias Wijk på Skatteverket till Nyheter Idag.

”Det finns i dagsläget inte heller någon legal möjlighet att samköra register mellan valbara kandidater och dessa flyttningsanmälningar sådant sätt. Misstänker Skatteverket att det finns anledning att tro att det har lämnats felaktiga uppgifter så kan det finns skäl att ta upp en utredning för att kontrollera omständigheterna” fortsätter han.

Yüksel är inte den enda politiker som använder Skatteverkets folkbokföring för att ta en plats som förtroendevald. På onsdagen rapporterar Falu-Kuriren att Kent Ekeroth (SD) skrivit sig på ett vandrarhem i Rättvik för att kunna ta platsen som oppositionsråd i Region Dalarna.

Läs även: Nyans krossar S i förorten – men floppar

Läs även: S rasar efter väljartappet till Nyans: ”Spridit konspirationsteorier”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag