Kan Chang Frick jobba som SVT-reporter?

”Just nu demonstrerar tusentals mot Sverigedemokraterna nere i Malmö, men det räcker inte”, skrek Bilbo Göransson från Rättvisepartiet Socialisterna i en megafon 2011. Efter valet 2014 arrangerade han en protest mot Sverigedemokraternas framgångar. Nu arbetar han som SVT-reporter och gör research om kvinnliga SD-företrädare mitt i brinnande valrörelse. Samtidigt stöder alla riksdagspartier – förutom SD – idén om att public service ska vara skattefinansierat.

– Det är för att vi inte kan garantera opartiskhet och oberoendet, säger riksdagsledamoten Angelika Bengtsson (SD).

Den 15 oktober 2011 arrangerar jag i egenskap av ordförande för SDU Syd en rejäl demonstration i Malmö. Motståndet mot oss är massivt. Hundratals kravallutrustade poliser närvarar, både till häst och till fots. Mängder med kravallstaket, polisbussar, civilklädda poliser och även en helikopter deltar i arbetet. Motdemonstranterna är tusentals till antalet.

Det finns egentligen ingen djuplodande tanke med vad vi vill säga med demonstrationen. Syftet är egentligen demonstrationen som sådan. Vi vill visa att vi finns och att vi är många fler i samhället än vad etablissemang, medier och vänsteraktivister tror. Men här, på Gustav Adolfs torg i Malmö, är vi till och med färre än antalet poliser. Många stöder oss men vågar inte visa det öppet.

Bland de som ändå vågat sig ut för att delta i vår demonstration hittar du pensionärer, arbetslösa, ungdomar från landsbygden, en och annan knäppgök. Och så jag då, som precis införskaffat en avancerad videokamera. Jag filmar när motdemonstranterna skanderar mot kapitalism, borgare, högermän, eliten och inte minst rasismen i samhällen.

– Ser de inte vilka vi är? Vi är allt annat än några bankdirektörer, mumlar jag innan jag själv greppar mikrofonen.

Drygt 60 mil norrut står Bilbo Göransson, aktiv i Rättvisepartiet socialisterna, med en megafon i handen. En samling människor samlas i vad som heter ”Occupy Stockholm”, en slags förlängning av Occupy Wall Street. Det är en rörelse som protesterar mot ekonomisk ojämlikhet och även mot rådande banksystem.

Någon håller i ett hemmagjort plakat med texten ”Stoppa natos krigsföring” samtidigt som Göransson tar till orda i megafonen.

– Vi måste ockupera varenda sjukhem i hela landet, vi måste ockupera varenda torg, vi måste ockupera varenda vårdcentral, stadsdelsförvaltningar, arbetsförmedlingar, försäkringskassor, riksdagsutskott.

Men Göransson vände sig inte bara emot rika bankdirektörer och orättvisor. Han protesterade lika mycket mot mig och mina partikamrater som exakt samtidigt anordnade en egen demonstration.

– Just nu demonstrerar tusentals mot Sverigedemokraterna nere i Malmö, men det räcker inte! skanderar Göransson och syftar på demonstrationen jag arrangerar.

Valet 2014: Göransson protesterar återigen mot SD

Det massiva hat Sverigedemokraterna utsätts för den första mandatperioden i riksdagen stoppar inte partiet från att växa. Tvärtom fördubblas SD i valet 2014 till nästan 13 procent. Därmed är partiet också det tredje största i svensk politik. Själv ställer Göransson upp i valet för Rättvisepartiet Socialisterna för att försöka nå en plats i Stockholms kommunfullmäktige. Men resultatet är magert med endast en personröst på Göransson.

Likt valet 2010 anordnas en lång rad protester, med de stora medierna i täten. Aftonbladets förstasida basunerar att ”vi är 87 procent” på löpsedeln. Enligt Sveriges största kvällstidning är ”vi” de som inte röstat på SD och ”dom” är SD-väljarna. Expressen gör en liknande markering på sin löpsedel.

Även Bilbo Göransson är aktiv i protesterna mot SD. Han arrangerar en stor protest tillsammans med Ship to Gaza-aktivisten Dror Feiler som enligt Rättvisepartiet Socialisternas hemsida lockar 8000 människor.

”Stämningen på demonstrationen var blandad. Många var upprörda, ledsna och vissa arga, men det som kännetecknade stämningen bäst var kämparglöden och de höga talkörerna”, står att läsa på hemsidan.

År 2015 skriver Göransson en artikel i tidningen ”Internationalen”, en tidning som ges ut av Socialistiska partiet. Men här någonstans försvinner Göransson från de politiska scenerna, istället tar hans engagemang för samhällsfrågor en helt ny riktning. I en personaltidning från KTH, Kungliga Tekniska högskolan, dyker Bilbo Göransson upp så sent som 2017. Där representerar han Södertörns högskola i ett arbete mot näthat, men även mot vad som kallas ”fake news”.

Inför nästa val möts jag och Göransson igen, från var sin ände av samma barrikad. Men nu har slagfältet flyttats från politiken till media.

Valet 2018: Göransson är nu SVT-reporter som researchar SD

Juni 2018. Mycket har hänt sedan jag arrangerade demonstrationen i Malmö. Nu driver jag nättidningen Nyheter Idag, en publikation som beskrivs som högerpopulistisk och som ingår i den luddigt definierade sfären ”alternativa medier”. Det partipolitiska engagemanget har jag lämnat sedan länge, även om många uppfattar mig som en del av en sfär runt SD.

Nyligen fick jag veta inifrån SD att Göransson gör research om partiets kvinnliga företrädare med invandrarbakgrund. De är frågande till varför Göransson med sin politiska bakgrund kan arbeta som reporter för SVT, de som ska vara neutrala och opartiska. Detta måste uppmärksammas, menar en aktiv Sverigedemokrat i andra änden av telefonen.

Här har jag i princip öppet mål att göra som Dagens Nyheter brukar göra. Jag kan ringa till Göranssons chef och ställa ett batteri med frågor om hur lämpligt det är att låta någon med Göranssons bakgrund arbeta som reporter och bedriva research mot ett parti han själv demonstrerat emot för bara några år sedan. Min bedömning är att det finns goda förutsättningar för att se till att Göransson blir av med jobbet.

Vad gör Chang Frick med informationen om Bilbo Göransson? Skandalartikel?

Bli PLUS-medlem och läs resten av artikeln som innehåller:

– Intervju med Bilbo Göransson

– SVT:s nyhetsankare Anders Holmberg som svarar om Chang Frick skulle kunna jobba på SVT 

– Medieforskaren som svarar om SVT:s och SR:s opartiskhet 

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.