Den svenska diplomaten

MOSKVA Hjälp mig ordna tjejer till hotellrummet, annars går jag som valobservatör ut i media och anklagar ert val i Ryssland för att vara riggat. Det var ett av Pavel Gamovs (SD) utpressningsförsök under sitt uppmärksammade diplomatiska besök i Moskva i egenskap av riksdagsledamot. ”Jag är hemskt ledsen för mitt dåliga beteende”, kommenterar Pavel i efterhand till Nyheter Idag.

 

Någonstans runt månadsskiftet mellan augusti och september ringer telefonen. Det är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Pavel Gamov.

– Chang! Du ska följa med mig till Ryssland!

Han är inbjuden att övervaka det regionala valet i Moskva i egenskap av svensk riksdagsledamot. Inbjudan kommer från ”European council on democracy and human rights” som på engelska beskriver sig som en ”nongovernmental organization”. Det regionala Moskva-valet betraktas som en informell generalrepetition inför presidentvalet i Ryssland nästa år. Eftersom Ryssland tidigare anklagats för korruption och valfusk är det extra viktigt att allt går rätt till och att landet kan uppvisa transparens. Som en del av detta bjuds valobservatörer in från utlandet. Det vore ödesdigert om något gick fel i denna väl förberedda apparat.

Inbjudan som valobservatör skickas till samtliga ledamöter i Sverigedemokraterna. När partiets presschef Henrik Vinge får information om att Pavel tackat ja väcker det en rad frågor. Allt som har med Ryssland att göra anses vara kontroversiellt, något som också SD-tjänstemännen på riksdagens kansli påtalar flera gånger.

Vinge upplever att han har för lite information om arrangemanget i Moskva och att han generellt saknar kunskap för att bedöma lämpligheten i en sådan resa. Beskedet till Pavel är att om resan ska bli av får det ske under hans eget ansvar. Henrik Vinge är tydlig med att han avråder från resan, trots att han formellt saknar makt att stoppa Pavel.

Pavel berättar själv att inför resan sitter han i möte med säkerhetspolisen som ger råd och instruktioner.

– Jag ska inte ta med mig min mobiltelefen eller dator. Jag får en säpo-lur att ha med mig istället som jag ska lämna tillbaka, säger han inför resan.

Pavel vill att Nyheter Idag följer med för att dokumentera vistelsen i Moskva och det är bråttom att ordna med journalistvisum. Han förstår att resan kommer väcka frågor och han menar att det är till hans fördel om allt dokumenteras. Men tiden är knapp. När Nyheter Idag fortfarande väntar på att få journalistvisum är Pavel redan på Arlanda.

När Pavel ska resa på torsdagsmorgonen tillsammans med sin politiska sekreterare Elena visar det sig att de inte ska sitta tillsammans på flyget. Pavels biljett är bokad i business-klass och sekreterarens i ekonomi-klass. Pavel ber flygbolaget, Singapore Airlines, ändra biljetten till ekonomi-klass så han kan sitta med sin sekreterare. Han försöker samtidigt få loss mellanskillnaden på biljettpriserna kontant från flygbolaget, men misslyckas, enligt Elena.

Biljetterna har han inte inte betalt själv. Resan är finansierad av de ryska värdarna.

Fredag kväll: Mobiltelefonen duger inte för Snapchat

När de anländer till flygplatsen i Moskva möter Dmitri upp, en man i medelåldern. Han och kollegan Maria, en ung kvinna, är Pavels värdar under vistelsen. Under den första dagen ombeds Dmitri ordna med en rad saker åt Pavel. Det är önskemål om smartphone, strumpor, mediciner och annat som Dmitri efter bästa förmåga försöker tillgodose. I bilen på väg från flygplatsen ringer Pavel upp mig, jag är fortfarande i Stockholm och inväntar mitt visum. Han är uppspelt och berättar att Dmitri, som han precis lärt känna, kan fixa allt.

– Ge mig ditt passnummer. Dmitri kan ordna så du får ditt visum inom några timmar så kan du ta nästa flyg direkt till Moskva, säger Pavel i telefonen.

– Det var inte dåligt för en ”non governmental organization”, svarar jag.

Det blir inget visum samma dag. Istället åker jag dagen därpå, en fredag. På kvällen, strax efter klockan 23 lokal tid, anländer jag till flygplatsen i Moskva för att för Nyheter Idags räkning påbörja min bevakning av Pavels diplomatiska besök i Ryssland. När Pavel hämtar upp mig i en taxi är han på gott humör. På väg till hotellet berättar han att i Ryssland kan han fixa vad som helst. Han talar om tjejer, fester och att han ska ordna eget hotellrum till mig.

Samtidigt beklagar han sig över Dmitri. Mobiltelefonen som Dmitri ordnat är en billig variant med dålig kamera, inte optimal för Snapchat – en mobilapplikation för att skicka videobilder från mobiltelefonen till vänner och bekanta. Den så kallade säpotelefonen är värdelös, det går bara att ringa och sms:a. Pavel säger att han ska sätta press på Dmitri om att istället få en ny iPhone.

Plötsligt blir Pavel tyst och plockar fram säpotelefonen. Han tittar sig runt om i taxibilen och till slut trycker han telefonen mellan sin skinka och baksätet.

– Den kan vara avlyssnad, man vet aldrig med Säpo, säger han.

Hotell Ukraina, formellt Radisson Royal Hotel Moscow, är ett femstjärnigt lyxhotell i centrala Moskva som uppfördes av Josef Stalin. Pavel har fått ett eget rum och i samma korridor bor hans politiska sekreterare. Efter midnatt anländer jag till Pavels hotellrum där jag tillbringar natten. Pavel beklagar sig återigen över sin ryska värd och lovar att ordna hotellrum till mig nästkommande dag. Och det rummet ska ryssarna betala, menar han.

Detta var utsikten från hotellrummet. Foto: Nyheter Idag

Detta var utsikten från hotellrummet. Foto: Nyheter Idag

 

Jag svarar att det för egen del går utmärkt att dela rum eller, om så behövs, kan Nyheter Idag ombesörja hotellrum för min del. Det vill inte Pavel lyssna på, det är viktigt att visa att han kan ordna med saker. Enligt honom är det bara att ta för sig av minibaren i hotellrummet, beställa mat till rummet och skicka kläder till hotellets kemtvätt.

– Det här är Ryssland, här gör jag precis vad jag vill, menar Pavel.

Pavel beklagar sig över sin politiska sekreterare. Först förklarar han att hon varit kär i honom men att han inte är intresserad och att han tycker hon är jobbig. En stund senare låter det annorlunda. Nu berättar Pavel att han ska ragga upp henne. Även värden Maria är ett potentiellt ragg.

– Jag fick hennes nummer, säger han glatt samtidigt som han understryker att han nu ”skiter” i sin politiska sekreterare.

Sedan säger Pavel att det är enkelt att ordna med prostituerade i Ryssland och att tjejerna här är mycket snyggare än i Sverige. Han pratar om att åka ut och festa. Mitt i allt ringer han rumservice och beställer kemtvätt. När det knackar på dörren tar han min kavaj som jag hängt av mig och lämnar iväg för rekonditionering.

– Det är lugnt, säger han och förklarar att ryssarna står för allt på hotellet. Han kan ordna vad jag vill.

Innan vi somnar behöver han låna både kalsonger och strumpor av mig, vilket han inte har tagit med sig.

Lördag: Presskonferens med nyhetsbyrån Tass och relationsdrama med sekreteraren

Lördag morgon träffar jag Pavels politiska sekreterare Elena för första gången. Hon talar flytande ryska. Vi går gemensamt för att äta frukost på hotellet. Samtidigt ligger Pavel kvar i sängen och sover. Jag frågar om hennes relation till Pavel.

– Jag har många åsikter, tankar och känslor om Pavel men jag håller det för mig själv. Jag vill vara professionell, jag är trots allt anställd som sekreterare vid riksdagen, säger hon i hissen.

Fem minuter senare vid frukostbordet ställer hon flera frågor om vad Pavel har sagt om henne. Hon är bekymrad över Pavels beteende, men vill inte gå in på några detaljer.

På dagens program är en presskonferens på nyhetsbyrån Tass inbokad. Vi blir försenade på grund av Pavel som fortfarande sover när det är dags att åka. Elena berättar att så här långt under rysslandsbesöket har Pavel varit konstant försenad inför samtliga möten. Hon säger att värdarna Dmitri och Maria verkar missnöjda med den svenska diplomaten.

Pavel Gamov på väg till nyhetsbyrån Tass. Foto: Nyheter Idag

Den svenska diplomaten Pavel Gamov på väg till nyhetsbyrån Tass. Foto: Nyheter Idag

 

Prova PLUS och läs hela Chang Fricks reportage från när han slog följe med profilen Pavel Gamov på blöta middagar, obekväma möten och sena kvällar i Moskva. Gonzojournalistik när det är som bäst.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.