Mobbning som affärsmodell

När övergår kritik i mobbning? Fackombudsmannen Henrik Johanssons podcast Haveristerna har gjort succé med angrepp på mediekändisar. Men när podden ger sig på krönikören Malcom Kyeyune offentliggör Henrik en känslig personuppgift. När Nyheter Idag ställer frågor ber Henrik att få dessa mejlade. – Kör upp den i röven at hotmail punkt com, säger han och avslutar samtalet.

Den 18 november 2020 inkommer en begäran om handlingar till registratorn på Uppsala tingsrätt. Den är från fackombudsmannen och poddaren Henrik Johansson, som vill ta del av ”beslut och tillhörande bilagor i ärendet jag bifogar via pdf”. I mejlet bifogar han ett dagboksblad som visar att Malcom Kyeyune, krönikör på bland annat Göteborgs-Posten, år 2013 ansökte om god man.

Henrik bedriver en ensidig konflikt med Malcom genom sina olika plattformar. Svaren på angreppen har hittills uteblivit. Nu planerar Henrik en ny offensiv mot krönikören, som även sitter i förtroenderådet för SD-politikern Mattias Karlssons tankesmedja Oikos. Ett rött skynke för den självutnämnde antifascisten Henrik Johansson.

Henrik var tidigare drivande i den SD-granskande sajten Inte rasist men, IRM, där bland andra Bilan Osman, som senare blev krönikör på SvD, och Atilla Yoldas, numera krönikör på Expressen, var verksamma. IRM var även en informell plantskola för Socialdemokraterna. Simon Andersson avancerade från att jaga skärmdumpar åt IRM till pressekreterare åt dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. ”När man är god vän med nån som jobbar med regeringsfrågor” skriver Henrik på Facebook och delar ett inlägg från sin tidigare kollega.

Men de begärda handlingarna om Malcom är varken avsett åt vänner i regeringen eller det fackliga arbetet. Materialet är istället tänkt till Henriks podcast Haveristerna som bygger på konflikter med kändisar inom politik och media.

Haveristerna begränsar sig inte till att angripa högern. Tvärtom har podden nått sina största framgångar genom att attackera de välkända feministerna Linneá Claeson och Cissi Wallin, vilket lett till nästan 3 500 dollar per avsnitt på crowdfundigsajten Patreon i slutet av november.

Via tjänsten Patreon betalar fansen vanligtvis frivilliga avgifter till poddare och andra kreatörer för att stödja deras verksamhet. Haveristerna använder istället Patreon som en slags betalvägg. Där publiceras de allra snaskigaste avsnitten och personangreppen, exklusivt för de som bidrar ekonomiskt.

Podden har även hyllats av Expressen, där Gunilla Brodrej skriver att hon blir tillfredsställd av att höra Henrik ”tappa det helt mot människor som förtjänar det”. Nu är det hög tid att dela ut en välförtjänt smocka mot den konservativa tankesmedjan Oikos.

”Jag mejslar dig i huvudet på en gång”

Haveristerna startades 2017 av Henrik, kulturskribenten Myra Åhbeck Öhrman och IT-teknikern Axel Luo Öhman som träffat varandra i Facebook-gruppen Hatklubben. Gruppen beskrev sig som ett ”tryggt rum för näthat” där aktivister, debattörer, journalister, kulturprofiler och näthatare fick utrymme att hata varandra fritt. Myra och Axel var administratörer för gruppen och Henrik synnerligen aktiv med inlägg och kommentarer.

Läs även: Mediekändisarnas attacker i mytomspunna Hatklubben – Facebooks ”Roast på Berns”

När gruppen läggs ner i början av 2017 tar Henrik, Myra och Axel konceptet vidare med sin podcast där de kritiserar och angriper kända namn inom politik och media. Även rena våldshot förekommer. I det tredje avsnittets beskrivning står exempelvis att Axel vill misshandla en namngiven högerpoddare.

I poddens andra avsnitt berättar Axel om varför han gärna hotar folk med våld. Flera år tidigare hotades han själv av en nazist på Flashback forum och svarade genom att skriva ut sitt namn, sitt personnummer, sin adress och sitt telefonnummer i ett inlägg.

– Så sa jag ”säg till när som helst, du kan skicka ett SMS eller ringa när du är utanför så kommer jag ut och mejslar dig i tinningen”. Det var bara uppe ett kort tag. Någon admin redigerade bort all info om mig. Det bröt mot någon regel om att man inte får hänga ut folk eller något sånt dumt, berättar Axel i podden.

–  Det var en turning point för mig. Sedan dess har jag inget tålamod för sånt där. Det är därför jag har mordhotat så mycket folk i Hatklubben också. För att alla som håller på sådär, ”du ska passa dig”. Fuck you, kom hit. Jag mejslar dig i huvudet på en gång. Och det är aldrig någon som gör det, fortsätter han.

Men 2019 tar en person inbjudan på allvar och kommer hem till Axel. ”Jag kritiserade dem, först på Twitter, sen på min egen FB för att de var så tarvliga och elaka, i det fallet mot (Rebecca Weidmo) Uvell” skriver Jonas Hållén till Nyheter Idag.

Vad hände?

”Han var kaxig, men jag bara garvade åt honom. Sen åt vi pizza. Han spelade in vårt samtal. De sände det inspelade samtalet i podden. Journalistiskt helt ointressant.”

Visste du om att han spelade in samtalet?

”Jag hade ingen aning. Jag kom för att ha ett privat samtal för att reda ut en konflikt”.

Axel är lika aggressiv på Twitter, vilket får konsekvenser. Den 11 september 2018 döms han till 70 dagsböter på sammanlagt 26 600 kronor för olaga hot mot Mats Dagerlind och Mattias Albinsson, som båda vid tillfället arbetar på Samhällsnytt. Detta efter att Axel i ett antal tweets skrivit att Samhällsnytts redaktion ”ska allihop ha varsitt nackskott”.

Läs även: Poddare döms för twitterhot mot Samhällsnytt

– Hot mot journalister är absolut ett samhällsproblem. Inte påstådda hot. Jag skulle gå så långt som att säga att det är bara hittepå, säger Axel till Nyheter Idag efter rättegången.

”Vi hatar Linnéa Claeson och vill förstöra hennes liv”

Haveristerna når en måttlig framgång vid den här tiden. På Patreon har podden 130 dollar per avsnitt den 10 september 2018 enligt sajten Graphtreon. Podcasten ligger kvar på den nivån under resten av året.

Under 2019 breddar Haveristerna sin repertoar åt vänster. Förutom Aron Flam och Joakim Lamotte ger podden sig på influencern Linnéa Claeson, författaren Elaine Eksvärd, krönikören Cissi Wallin och stiftelsen Make Equal som arbetar för jämställdhet. Den politiska bredden uppskattas av lyssnarna. Intäkterna från Patreon ökar från 163 dollar till 399 dollar per avsnitt. Det är nu sensommaren 2019.

De lyckas också få gäster att svara på deras kritik i podden. Youtubern Henrik Jönsson är en av dem och Luai Ahmed, en SD-sympatiserande homosexuell migrant från Jemen, är en annan. Avsnittet med den senare får i sin tur kritik av podcasten Della Q som menar att Haveristerna ägnar sig åt ren mobbning.

Henrik ger sig med stor entusiasm in i konflikten med den hippa och omskrivna podden. Det håller på att ta en ände med förskräckelse när Moa Wallin från Della Q lägger upp en för honom pinsam skärmdump på Twitter. Efter att han vädjat till Wallin raderar hon skärmdumpen. Katastrofen är avvärjd och intäkterna från Patreon fortsätter att stiga.

Ett av Haveristernas favoritobjekt är influencern Linnéa Claeson som slog igenom 2017 med instagramkontot Assholes online. Där beskrev hon sexuella trakasserier hon sade sig ha utsatts för, ofta med fräcka och avsnoppande kommentarer. Hon gjorde en kometkarriär i den svenska offentligheten där hon prisades, tävlade i Let´s dance, sommarpratade i Sveriges Radio och blev krönikör för Aftonbladet.

På Flashback forum, sociala medier och i poddar ifrågasätts många av hennes berättelser om sexuella trakasserier som överdrivna och osannolika. Kritiken når emellertid inte de etablerade medier där hon hyllas. Det vill Haveristerna ändra på. I synnerhet Henrik som använder alla plattformar han förfogar över till att angripa Claeson.

Redan i mars 2019 publicerar Dalarnas Tidning en krönika där Henrik kritiserar det höga arvode hon fått för en föreläsning. Fokus ligger på Claeson och inte den kommun som betalat för föreläsningen. ”Det är i sådana här fall lätt att fastna i en kritik av kommunen, men den här historien har fler dimensioner än så” påpekar Henrik och ägnar resten av krönikan åt att anklaga Claeson för lögn.

Den 30 augusti inleder Haveristerna en stor granskning av Linnéa ClaesonDe menar att hon är en ”makthavare av rang” som ”gör mer skada än nytta” för vänstern.

– Vad kommer hända sedan när Samhällsnytt eller några andra horungar kommer på att hon är en jävla lögnare? frågar sig Axel i podden.

Avsnitten släpps exklusivt för patreonföljarna och varvar granskningar av Claesons påståenden med påhopp om att hon är en ”galen narcissist” och ”jävla charlatan”. De fäller även kommentarer om hennes kropp och utseende.

I granskningens andra avsnitt förklarar Axel hur de tänker om att begränsa avsnitt till patreonföljare eller släppa publikt.

– Kan vi få 250 nya patreons på att göra ett Linnéa Claeson-avsnitt? Ja, det kan vi få. Ska vi ändå släppa det till allmän beskådan för att vi hatar Linnéa Claeson och vill förstöra hennes liv? Det ska vi absolut göra, säger Axel.

Den 28 september börjar Haveristerna publicera granskningen av Claeson öppet för allmänheten. Effekten är märkbar, kritiken mot Claeson växer i både sociala och traditionella medier. Den tidigare höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg, som själv utsattes för sexuella övergrepp som barn, kritiserar Claeson i en insändare i DN. Han menar att Claeson ”förminskar offer för sexuella övergrepp” genom att överdriva och ljuga – med hänvisning till Haveristernas podcast.

I ett svar hävdar Claeson att hon inte överdrivit eller ljugit, men däremot ”redigerat” för att få fram poänger. ”Men en stor portion av den kritik som riktas mot mig är tyckande förklätt till granskning. Dessutom har min trovärdighet som offer ifrågasatts genom att klandra mitt utseende, min personlighet, mitt sätt att bearbeta och hantera det jag utsätts för eller försök att förnedra mig på olika sätt” skriver hon.

Två dagar efter Claesons svar till Patrik Sjöberg når Haveristerna 1 555 dollar per avsnitt på Patreon. Men med Linnéa Claeson avklarad behövs nytt och snaskigt material för att locka fler att betala. En lovande måltavla som de redan tagit upp är Cissi Wallin.

Cissi Wallin är en omstridd medieprofil, som bland annat startade den svenska Metoo-kampanjen när hon anklagade en välkänd Aftonbladet-profil för våldtäkt. Med den feministiska sajten Gardet har Wallin återvänt till hetluften och fått Haveristernas uppmärksamhet.

Trots att Wallin gästar podden för att bemöta olika anklagelser fortsätter och eskalerar Haveristernas påhopp. Hon kallas för ”svin”, ”lögnare”, ”hycklare”, ”apekatt”, ”komplett idiot” och ”jävla äckel” i avsnittens olika titlar och beskrivningar.

Kampanjen mot Cissi Wallin begränsas inte till podden. Henrik skriver inlägg i den feministiska Facebookgruppen Varför apor aldrig bär rosa klänning med grova anklagelser mot Wallin. Ett av Haveristernas fans, som också är medgrundare till deras Facebook-sida, startar en hatsida på Facebook om Wallin. På sidan angrips även hennes make och uppgifter om parets bostad publiceras. Både Henrik och Haveristerna länkar till sidan.

”Det har blivit väldigt tydligt att dessa herrar allra mest drivs av hämndbegär mot dem som på något sätt ifrågasatt eller sagt ifrån när de gått över gränser, och att de därefter gått in för att ”krossa” (deras egna ord) dessa. Jag har inte blivit värst drabbad, men vet flera andra kvinnor som mått otroligt dåligt över deras hotfulla och aggressiva beteende som på intet sätt kan kallas journalistik”, skriver Wallin till Nyheter Idag.

Trots att Wallin är en veteran i svensk offentlighet som är van vid att befinna sig i den värsta hetluften, är hon märkbart skakad av Haveristernas metoder.

”Att blanda kreativt vinklade halvsanningar med lögner och rent förtal är deras paradgren, samtidigt som de själva tycks enormt känsliga för när andra påvisar deras egna minst sagt klandervärda beteenden”, menar Wallin.

Haveristernas kampanj mot Wallin har ingen större framgång då hon sitter i orubbat bo som krönikör på Expressen. Men intäkterna från Patreon fortsätter att stiga och når i slutet av januari 2020 över 2 000 dollar per avsnitt. Framgångsreceptet är uppenbart: Starta konflikter med kända personer och se hur långt det går att eskalera.

”Jag vill gärna slå Malcom på käften”

Efter att ha bitit i gräset mot Cissi Wallin letar Haveristerna efter nya motståndare att angripa. I det Patreonexklusiva avsnittet Malcom Kyeyune är en jävla pajas som publiceras den 10 februari 2020 ger sig Henrik på krönikören Malcom Kyeuyne med två hotfulla uttalanden.

Han motiverar sina angrepp med att Malcom 2014, när han var medlem av Ung Vänster, försvarade den vänsterextrema gruppen Revolutionära fronten, RF. I gamla uttalanden som Henrik letat upp ansåg Malcom att RF ägnade sig åt ”offensivt självförsvar” mot nazistiska grupper som Nordiska Motståndsrörelsen.

– Så jag tänkte testa den tesen. För att jag vill gärna slå Malcom på käften. Jag vill slå av Malcom näsbenet. För nu har han gått och blivit fascist. Han sitter med Sverigedemokraterna på Oikos jävla tankesmedja, förklarar Henrik.

– Och då tänker jag att jag åker dit och så slår jag av Malcom näsbenet. Och så hoppas jag att Malcom skriver en krönika om hur jag bedriver offensivt självförsvar.

Hör hela angreppet på Malcom, med Henriks resonemang.

Senare i podcasten kommer Henrik med ännu ett hotfullt uttalande. Den här gången på grund av att Malcom använder ordet ”renons” som Henrik tycker är för märkvärdigt och svårt.

– Det här blir jag så störig på. När du tror att om du använder så svåra ord, ”fattar du inte det (tillgjort skratt) nu är jag smartare än dig”. Nej nej. Jag kommer slå ett glas i huvudet på dig, för att du är så jävla korkad. För att du tror – nej men vadå, han tyckte det är självförsvar, säger Henrik.

Hör hela angreppet på Malcom, med Henriks resonemang.

Henrik säger till Nyheter Idag att hans uttalanden är en del av ett större resonemang.

– Jag tror att vi diskuterar vad som händer när man pratar om den här typen av våldsretorik. Jag tror att det framgår ganska tydligt i avsnittet. Jag tror att vi förklarar det där, så jag tror att man får bli patreon och lyssna på det.

Du är inte orolig att någon ska ta så här hårda yttranden ur sitt sammanhang och göra en polisanmälan om olaga hot?

– Det får han väl göra om han vill. Då får vi väl testa ifall jag säger det i ett korrekt sammanhang eller varför jag pratar om det. Det är bara att pröva det.

I juridisk mening är Henriks uttalanden ”gränsfall” när det gäller olaga hot. Det menar advokat Henrik Sundström som tagit del av ljudklipp från podden. ”Man förstår ju av sammanhanget att det handlar om någon form av satir på Kyeyunes egen uppfattning en gång i tiden” skriver Sundström.

Den 29 oktober publicerar Göteborgs-Tidningen en debattartikel av Haveristernas medlemmar Henrik, Axel och Sanna Fielding, som ersatt avhopparen Myra. Trion hävdar att Malcom och Markus Allard i podcasten Markus och Malcom propagerat för att somaliska kvinnor ska tvingas ta p-piller för att få försörjningsstöd.

Debattartikeln riktar sig till Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgs-Posten där Malcom skriver krönikor. Trion kallar Malcom för rasist och jämför honom med Hamid Zafar som nyligen fått lämna sitt uppdrag som krönikör på just GP. Detta efter att Zafar avslöjats med att skriva antisemitiska inlägg på internet under pseudonym.

”Men var går GP Ledares gräns i detta fall? Vad är acceptabelt för en skribent på GP Ledare att uttrycka i andra forum?” frågar sig Haveristerna i artikeln.

Markus Allard, som var den som förde resonemanget i podden, säger till Nyheter Idag att han inte vill sterilisera några befolkningsgrupper.

– Det är ganska mycket vi pratar om i podden. Det här man vill lyfta ut, de vill ju göra det till något det inte är.

I podden säger Allard att kommuner i framtiden kan komma att villkora försörjningsstöd för vissa grupper med att kvinnor tvingas ta p-piller. Det hela tas upp som ”ett spetsigt exempel”, säger Allard.

– Det handlar ju om att vi varnar för en utveckling. Tvärvändningar är ju inte helt ovanliga inom svensk politik och när det väl vänder så vänder det på riktigt.

Så det är ingenting som ni önskar?

– Nej. Det är ingenting vi förespråkar och det framgår ju också om man lyssnar på podden, säger Allard.

Samtidigt som Haveristerna skriver artikeln till Göteborgs-Tidningen spelar de in ett avsnitt av podcasten som publiceras den 30 november. I avsnittet går Henrik till hårt angrepp mot Malcom, inledningsvis för hans klädsel.

– Det första vi hittade är att Malcom tydligen inte klär sig själv. Han är 33 år gammal, det sköter hans morsa åt honom fortfarande. Det känns ju som en produktiv sak, säger Henrik.

Därefter går Henrik och Axel igenom Malcoms privatekonomi. De hävdar att deras podcast betalat in mer bara i moms under det senaste året än vad Malcom har betalat i skatt på tio år. Sedan fortsätter Henrik angreppet genom att offentliggöra den känsliga personuppgift han begärt ut från Tingsrätten.

– Vi ska också lägga till det att Malcom tagit en hel del resurser i anspråk. För han ansökte nämligen om en god man för att han inte kunde hantera att betala räkningarna själv. Och sånt är ju trist och så. Men det är ju en hel del pengar som det här handlar om. Han har ju tagit anspråk, raljerar Henrik.

– Och jag tänkte då att om man är för det här systemet. Och så har man betalat såhär lite i skatt, tagit såhär mycket resurser i anspråk. Då tycker jag nog ändå så att det är inte helt orimligt att den första som ska gå in och knipsa kuken, det är Malcom Kyeyune.

Kommentaren om att ”knipsa kuken” bygger på påståendet att Malcoms poddkollega förespråkar sterilisering av vissa folkgrupper. Henrik fortsätter sin utläggning på samma linje.

– Kuken av. Jag vill inte ha något återkalligt heller, det ska vara inget mer, alls. För jag tror inte det blir bra. Jag tror det är någonting med de där generna som gör att ungarna kommer bli riktigt jävla efterblivna alltså. Jag ser det på han. Han är lite såhär skev, kissluktaraura, säger Henrik.

– Det här avsnittet kommer göra underverk för alla som kallar det här en mobbarpodd, flikar Axel in.

Henrik försvarar sig med att han bara resonerar på samma sätt som han menar att Malcom själv gör.

– Jag tror att de flesta som sitter och lyssnar på det här förstår att det är inte alls såhär vi sitter och tycker och tänker att man ska bete sig. Jag tycker inte heller alls att man ska sitta och dra upp folks ekonomi för att avgöra om du ska få föda barn, menar nu Henrik.

– Men om du sitter och är en sån här jävla fascistjävel, då kan du räkna med att jag kommer kolla upp dig också. Har du rätten att reproducera? Nej, Malcom, inte enligt dina egna tankar.

Hör hela angreppet på Malcom, med Henriks resonemang.

Nyheter Idag har varit i kontakt med Csaba Bene Perlenberg, debattredaktör på GT, med frågor om vad GT tycker om att användas som plattform för Haveristernas kampanj mot Malcom Kyeyune.

”Den text som publicerats på GT Debatt publicerades utifrån en bedömning om dess relevans för den publicistiska diskussionen i Göteborg. Givet att texten refererar till två olika personer som tillsammans har en podd, och berör ett specifikt poddavsnitt, anser jag att termen ”personförföljelse” av en enskild person är felaktig” skriver Perlenberg till Nyheter Idag.

”Jag har aldrig stuckit under stol med att jag har de här handikappen”

Ansökan om god man var en del i den utredning som gav Malcom Kyeyune diagnoserna autism och ADD år 2013. Initiativet till ansökan togs av vården för att hjälpa honom att klara av vardagsfärdigheter som att betala räkningar, berättar Malcom.

– Det var ju vårdens förslag egentligen att ansöka om god man. Då genomgick vi den processen. Ansökan gick till sist igenom, men då hade jag och familjen ändrat oss och tänkte att det är lika bra att försöka utan.

2013 års utredning var inte den första Malcom genomgått. En första utredning genomfördes när han var tonåring, men resulterade inte i någon diagnos. Delvis på grund av Malcoms eget motstånd.

Malcom Kyeyune. Foto: Nyheter Idag

 

– Jag ville verkligen inte vara någon som hade något problemhandikapp, så jag var ju emot att de skulle ställa den diagnosen. Man vill ju inte vara annorlunda. Jag övertygade istället mig själv om att det här bara var någon form av lathet jag led av. Att om jag bara kavlade upp ärmarna så skulle allting lösa sig.

När den andra utredningen genomfördes hade Malcom en annan attityd till sin funktionsnedsättning.

– Den här andra utredningen blev lite grann av en vändpunkt i livet. Då kunde jag börja acceptera vem jag faktiskt var med alla fel och brister, snarare än att gömma mig från dem.

Att det blir känt att han har autism och ADD har Malcom inga problem med i sig.

– Jag har aldrig stuckit under stol med att jag har de här handikappen. Det är väl kanske ingenting jag basunerar ut, men om någon frågar så har jag aldrig förnekat det. Varför skulle jag egentligen? Det är svårt att hjälpa hur man är född.

När det gäller inkomsterna säger Malcom att de visserligen är blygsamma, men att det får sättas i relation till att han tidigare inte förväntades försörja sig själv överhuvudtaget.

– Kontakterna man hade på neuropsykiatriska mottagningen, arbetsförmedlingen och så vidare, blev ju chockerade när jag sa att jag inte ville leva på aktivitetsersättning utan tänkte försöka skaffa ett jobb genom att skriva. Det var inte så många som tog det på allvar.

Vad hade de tänkt sig att du skulle syssla med annars?

– Någon form av subventionerad anställning. Det finns ju företag vars affärsmodell är att de erbjuder någon hittepåverkstad åt folk, så tar de ersättning från staten. Så det var antingen något sådant, eller så skulle man jobba ganska lite och ha aktivitetsersättning som resten av inkomsten.

Varför tror du att Henrik Johansson angriper dig på det här sättet?

– Jag vet inte. Om Henrik vill att jag ska be om ursäkt för att jag har de här handikappen så kan jag bara säga förlåt. Men annars så är det väldigt otydligt vad han vill. Jag har inte haft någon kontakt med honom överhuvudtaget de senaste åren.

Innan dess träffade Malcom Henrik på Almedalen 2018, ett möte som slutade med att Malcom bad om att slippa framtida kontakt.

– Sedan dess har jag inte uttalat mig om honom offentligt, men han har haft någon form av långtida vendetta. Jag tror att han bad om att bli inbjuden till vår podd Markus och Malcom någon gång. Det var vi inte intresserade av, så det kanske han är sur över.

När det gäller angreppet om att Malcom får kläder av sin mor finns det en enkel förklaring.

– Mamma har en klädbutik som är internationellt känd vid det här laget. De ska ju göra en liveinspelning av Karl Bertil Jonssons Jul, då är det hon som står för garderoben. Så det är den sortens butik hon har, berättar Malcom.

– Det här är ju något Henrik självklart vet om. Det är i princip omöjligt att gå ut på min mammas Facebook eller Instagram och inte förstå att det här är en person som har en klädbutik. Det händer att jag får kläder därifrån, precis som mina systrar.

När Nyheter Idag ställer frågor till Henrik om publiceringen av Malcoms känsliga personuppgifter ber han att få frågorna på mejl.

– Kör upp den i röven at hotmail punkt com, säger han och avslutar samtalet.

Henrik Johansson arbetar även som fackombudsman för Fastighetsanställdas förbund där han är samordnare för ungdom och jämlikhet.

I förbundets riktlinjer för kränkande behandling och diskriminering står att de anställda ska ”vara goda förebilder och alltid agera för att kränkande särbehandling, diskriminering och trakasserier förebyggs och förhindras”.

Nyheter Idag har sökt Fastighetsanställdas förbund med frågor om Henrik Johansson. Förbundet har valt att inte svara.

Läs även: Henrik Johansson till Nyheter Idags reporter: ”Ditt jävla äckel”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.