Poddare döms för twitterhot mot Samhällsnytt

Axel Luo Öhman och den omtalade tweeten. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 11 sep 2018 2018-09-11
E-post 288

SVERIGE Idag föll domen mot poddaren Axel Luo Öhman. Han döms i Södertörns tingsrätt för olaga hot till 26 600 kronor i böter för att på Twitter ha skrivit att Samhällsnytts redaktion förtjänar nackskott. – Oavsett vad man jobbar med så ska man inte behöva bli utsatt för dödshot i sitt arbete. Därför är den här domen jätteviktig, säger Mattias Albinsson.

Vid halv två-tiden natten mot söndag 25 mars 2018, satte sig Öhman framför datorn och började twittra. En kvart senare producerade han ett par tweetar där han bemötte påståendet av Samhällsnytt var en rasistisk sida. Han uttryckte att Samhällsnytt inte var rasistisk, men att det var en slasksida och avslutade med att ”hela redaktionen borde få ett välförtjänt nackskott, men det är ju en annan sak.”

Öhmans tweet uppmärksammades av frilansjournalisten Mattias Albinsson. Han deltog själv inte i twittertråden men vid tillfället arbetade han åt Samhällsnytt och valde att polisanmäla Öhman. Åklagare såg allvarligt på händelsen och gick vidare med ett åtal gällande olaga hot där inte bara Albinsson utan också Samhällsnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind stod som målsägande. På tisdagen föll domen och Axel Luo Öhman döms till dagsböter om ett sammanlagt belopp på 26 600 kr för att ha hotat Mattias Albinsson.

Mattias Albinsson berättade tidigare för Nyheter Idag att han ser hotet som en del av en större fråga.

– Det här är något som drabbar alla journalister. Oavsett om man jobbar för det man kallar alternativ media eller etablerad media. Om man leker med tanken att Luo Öhman frias. Då riskerar vi att även andra aktörer, och inte bara till vänster, ser att det är okej att rikta hot mot journalister. Den utvecklingen tror jag inte vi vill ha.

Den fällande domen välkomnas av Albinsson. När Nyheter Idag når honom har han precis läst domen.

– Det är en bra skriven dom och den är också väntad. Man motiverar på ett bra sätt i domen varför den tilltalade blir dömd, säger Mattias Albinsson som tycker att domen är viktig.

– Det är jätteviktigt när det handlar om dödshot mot journalister. Men egentligen gäller det oavsett vad man jobbar med. Det är lika illa om man blir utsatt för dödshot inom vården. Oavsett vad man jobbar med så ska man inte behöva bli utsatt för dödshot i sitt arbete. Därför är den här domen jätteviktig.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har uttalat att hot och hat mot journalister är extra allvarligt. Har du känt hennes stöd under den här processen?

– Jag tycker att det är bra att hon tar det på allvar även om hon kanske främst har syftat på hot från högerextremister. Det är alltid bra att man tar det på allvar. Sedan har inte hon hört av sig till mig personligen, säger Mattias Albinsson. Att Bah Kuhnke skulle höra av sig var heller inget han förväntat sig.

Albinsson konstaterar att hot mot journalister är något som händer då och då och att det ibland blir polisärende.

– Det som är speciellt är att han som nu dömts (Axel Luo Öhman) har kopplingar till en organisation (Inte Rasist Men) som flitigt citeras av media. Det kan man se som problematiskt. Ofta är det annars enstöringar som sitter bakom datorn själva som ligger bakom sånt här, säger Mattias Albinsson.

Vilket stöd har du fått från andra journalister?

– Jag har inte hört så mycket under den här tiden. Från mainstreammedia har jag inte hört så mycket. De har svårt att förhålla sig till hoten och domen och veta vilken vinkel de ska välja. Det är möjligt att det skrivs någon notis nu efter dom.

Hur påverkade det här dig?

– Jag hade tänkt att vara på politikerveckan i Järva. Men ställde in det på grund av att Inte Rasist Men-gänget skulle dit. De framförde nya hot i sin podd (Haveristerna).

Under utredningen och rättegången erkände Öhman att han skrivit den aktuella tweeten men menade att det inte var ämnat som ett hot. Han har heller aldrig försökt vara anonym utan twittrar under eget namn. Han påtalade också att han ofta använde ett grovt språkbruk på twitter, men medgav att ordet ”nackskott” var illa valt.

– Om jag hade skrivit att de borde muras in i en vägg istället hade ingen tagit det på allvar, sade han till Nyheter Idag efter rättegången.

Öhman menar också att Mats Dagerlind mycket väl vet vem han är och hur jargongen brukar gå dem emellan, varför han underkänner tanken att det skulle röra sig om ett riktigt hot.

– Hot mot journalister är absolut ett samhällsproblem. Inte påstådda hot. Jag skulle gå så långt som att säga att det är bara hittepå, sade Öhman efter rättegången.

Till sitt försvar framhöll Axel Luo Öhman under rättegången att tweeten inte var riktad direkt mot Mattias Albinsson och Mats Dagerlind, utan att den fällda kommentaren om ”nackskott” förekom i en tweet riktad till en annan person. Denna tweet var dock en del av en tråd där han tidigare hade taggat Albinsson och Dagerlind. Han förklarade taggningen med att han ville slösa deras tid.

– Det är vad jag gör på internet egentligen. Antingen folk som jag har stora meningsskiljaktigheter med eller folk som bara uttalar sig dumt eller ljuger, eller på annat vis beter sig illa om man säger så. Jag slösar deras tid genom att tagga dem i den här typen av inlägg, och då kanske de svarar och då svarar jag, förklarade han i rätten.

Flera så kallade alternativmedier, som Fria Tider, Svegot och Samhällsnytt rapporterade i samband med polisanmälan och åtal att Axel Luo Öhman var en ”ökänd vänsterextremist” och att han var en del av Inte rasist men. Inget av detta kan dock beläggas. Öhman deltar i podden Haveristerna tillsammans med Myra Åhbeck Öhrman och Henrik Johansson från IRM, men han är i övrigt inte delaktig i IRM:s verksamhet.

– Det är ju knappast en slump att Mattias Albinsson nämnde Inte rasist men, även nu under rättegången. Jag menar, hur svårt ska det vara att begripa, jag har ingenting med den skiten att göra. Jag jobbar inte gratis, sade Öhman efter rättegången.

Innan domen föll sade Öhman att han skulle överklaga domen om den gick emot honom.

Klargörande

Mattias Albinsson har tidigare arbetat för Nyheter Idag.

Axel Luo Öhman har agerat i en kortfilm regisserad av Nyheter Idags ansvarige utgivare Jakob Bergman som även är en av författarna till artikeln.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag