Mediekändisarnas attacker i mytomspunna Hatklubben – Facebooks ”Roast på Berns”

Alla som är något har någon gång postat elaka inlägg i Hatklubben.
  • Söndag 12 jun 2016 2016-06-12
E-post 221

STOCKHOLM Journalisten Jack Werner är medlem, likaså Daniel Vergara från tidskriften Expo. Även nöjesprofilen Alexander Bard. En återkommande debattör är tv-profilen och frilansjournalisten Hanna Fridén. ”Tänker på hur mycket jag hatar er horungar”, skriver Aftonbladets journalist Kristoffer Viita. Nyheter Idag har rotat i Facebooks mest högoktaniga och pungsparkande humorklubb.

Facebookgruppen ’Hatklubben’ grundades av Tobias Törnblom, som själv kallar sig socialist. Det är inte helt enkelt att beskriva vad klubben går ut på, en plats för humor i formen av illa dolt ”näthat” där medlemmar gör allt för att psyka ut antagonister. Man skulle kunna beskriva det som Facebooks svar på ”Roast på Berns”.

Törnblom beskriver ”Hatklubben” som opolitisk, även om icke-vetenskapliga undersökningar visat på en viss slagsida åt vänster. I gruppen finns en rad yrkesverksamma journalister, opinionsbildare och mediekändisar.

– Det är ömsom satir och ömsom ett debattforum med högt i tak, som ett slags konstprojekt. Det är en reaktion på det här kravet om god ton, och den sociala kontrollen som utövas i sociala medier, säger Törnblom.

– Det är internetkrigare som jag bjudit in för att jag vill se hur de fajtas med varandra, utan stödlikes från den egna svansen och med en rå, men ärlig ton.

Han förklarar att gruppen administreras likt en bananrepublik med högst godtyckliga regler, för vad han kallar ”maximalt med lulz”. Den som inte uttrycker sig tillräckligt hatiskt, rättshaveristiskt eller subversivt riskerar att bli utsparkad ur gruppen för brott mot trivselreglerna. Många före detta medlemmar har fått gå detta öde till mötes.

– Gruppen är en motreaktion mot ett allt snävare offentligt samtal på internet där legitim kritik, hån och raljerande klumpas ihop med mordhot och hets mot folkgrupp. All form av kritik kan idag stämplas som näthat, därav namnet. Genom att stämpla saker som näthat försöker många komma undan att bemöta i sak.

Han tror att klubbens popularitet bland journalister och mediekändisar delvis beror på dess ”elitistiska touch”. I skrivande stund finns det över tusen medlemmar, något Törnblom är mäkta stolt över.

– Trots den höga nivån av satir i gruppen blir det intressanta möten mellan olika politiska läger. Det är roligt när marxister och högerextremister faktiskt pratar med varandra och diskuterar.

Aftonbladets kulturjournalist: ”Dricker kaffekask och tänker på hur mycket jag hatar er horungar”

Merparten av inlägg i Hatklubben innehåller direkta, eller indirekta, uttryck om att en person hatar ett fenomen eller ett beteende hos en annan person. Varvat med grova påhopp och raljanta formuleringar vävs underfundiga argument och pikar in i diskussionerna som kan pågå i dagar. Andra diskussioner går mest på tomgång.

Frilansjournalisten Kristoffer Viita, som så sent som i slutet av maj recenserade MMA-stjärnan The Mauler under egen signatur i Aftonbladet, är en av medlemmarna som känt sig nödgad att mucka gräl i Hatklubben – i hopp om ett digitalt slagsmål.

”Dricker kaffekask och tänker på hur mycket jag hatar er horungar”, skriver han och en ny diskussionstråd har börjat. Viita får snabbt svar från Galago-profilen Johannes Nilsson: ”Stick tillbaks till DN kultur, fitta”, varpå Viita i en replik till Nilsson uppmanar denne att ”knarka upp ett till förskott medelmåtta”. Och så kan det fortsätta, utan att tråden egentligen tar sig någonstans. Andra diskussioner är betydligt mer rakt på sak där personangrepp närmast blir en egen konstform.

Ibland har de ständiga bråken ett större allvar i botten. Som när den den högerradikala veteranen Daniel Friberg lovade att Researchgruppens Mathias Wåg skulle hängas på Medborgarplatsen efter ett högerextremt maktövertagande. Wåg fann sig dock snabbt, och tackade för att han fick se en sista skymt av sitt älskade Kafé 44.

Expressen-journalistens oblyga näthat mot Jack Werner

En som däremot har betydligt vassare utfall än Kristoffer Viita är Expressen-journalisten Sebastian Mattsson. I en trådstart i Hatklubben går han loss i en syrlig harang om journalistkonkurrenten Jack Werner, känd från Metros Viralgranskare och inte minst för sina skärmdumpar.

”En kille vars journalistiska verktygslåda rymmer kortkommandona som krävs för att göra en skärmdump och inget mer. En kille som står för precis den där medelklassiga, världsfrånvända journalistiken som alla hela tiden varnar för, men som plötsligt är okej när det är Jack Werner som håller i pennan”.

Anfallet fortsätter sedan blomma ut i full prakt och skvallrar om att Mattsson antagligen är sur för att han inte får vara Jack Werner.

”Jack Werners värld är en nischad, obskyr icke-verklighet som inte har något med ditt eller mitt liv att göra. Jack Werner har ingenting att säga om någonting. Han sitter där på sin jävla sociala medier-tron, skickar ut sina tentakler på Twitter och Facebook och får tillbaka skit, skit och åter skit, som han sedan polerar och lägger fram i väntan på att en trendängslig förlorare ska dyka upp och säga ’Åh! Kolla på det här: en bit av den nya världen – av livet på CYPERSPACE!’. Och så sitter du där och kollar på hans Familjeliv-skärmdumpar, hans stora avslöjanden om de falska Loch Ness-bevisen som sprids via Facebook, och så tror du att du på allvar har lärt dig någonting om världen vi lever och verkar i”.

Efter den öppningen skulle fler ge sig på Werner – en av dem är Mikael Skillt, närmast känd som dödsnazisten som åkte till Ukraina för att delta i den ärorika väpnade kampen mot ryssarna. Men Skillts näthat håller låg kvalité och han blir snabbt själv hånad av Werner för att han minsann gillat en tweet från Expressen-profilen Niklas Svensson. Då fortsätter Skillt att prata bajs och dålig genpool, antagligen en kvarleva från Skillts tidigare liv som nazist.

”Alltså har jag fel eller är ditt hat mot mig rätt… mesigt? Känns inte som att du levererar någonting nytänkande utan mest nöjer dig med trötta 1A-mallar av typen bajs och gener. Inget fel i det, trodde bara inte du var av typen som gjorde något halvdant”, poängterar Werner.

I en annan diskussion postar Johannes Nilsson en tweet där han själv anklagas för att vara skribent på Politism eftersom han postat en bild som jämför riksdagsledamoten Hanif Bali (M) med lasermannen. Detta roar flera personer, inte minst Jack Werner som hånar Nilsson och menar att det måste svida att reduceras till sajten Politism.

Bard om Hübinette: ”Koreanerna var listiga som dumpade monstret i Sverige direkt efter födseln”

När Tobias Törnblom hittar ett blogginlägg från den antirasistiske forskaren Tobias Hübinette med titel ”Mats Edman, Alexander Bard och Magnus Norell ’kommer ut’ som pro-extremhögern” postar han en länk i Hatklubben. I blogginlägget anklagas den i rubriken utpekade trion ogenerat för att ge understöd åt högerextrema krafter, något Törnblom tycker är ”skön guilt by association”.

Detta får nöjesprofilen Alexander Bard, som själv utpekas som extremist, att dra igång den digitala munsvadan där han raljerar över att Hübinette är adopterad från Korea.

”Koreanerna var listiga som dumpade monstret i Sverige direkt efter födseln. Det skriker alla psykiatriska diagnoser som finns om den här galningen. Tobias Hübinette och Kajsa Ekis Ekman – där har ni vår tids största rättshaverister! Stay away, folks!”, skriver han.

I samma tråd försökte Törnblom förgäves öka temperaturen genom att fråga Timbro-profilen Mattias Svensson om han kunde bjuda in Mats Edman till diskussionerna, ett försök som inte nådde någon framgång.

Bards vevande mot Hübinette får snabbt glada tillrop från Mikael Skillt. ”Det är som ljuv musik i mina öron”, skriver han till Bard. I en annan post undrar Skillt om det inte går att göra Bard till hedersmedlem i Hatklubben med motiveringen ”ingen uttrycker genuint hat så bra som han”.

Möjligen har Skillt en poäng – Bard missar inte ett tillfälle att exempelvis gå till attack mot sin nemesis Kajsa Ekis Ekman. Bakgrunden beror inte minst på en tidigare debatt, där Nyheter Idag intervjuat Ekman om varför hon vill förbjuda prostitution. Senare talade Bard ut i Nyheter Idag, och totalsågade Ekman, bland annat utifrån att han själv enligt egen utsago varit professionell sexarbetare i fyra år, något han är stolt över.

När slaget om sexarbetarna diskuteras i Hatklubben poängterar en medlem att Kajsa Ekis Ekman ser snygg ut på bild. En sådan kommentar kunde Bard inte tolerera utan att nyansera det hela en aning.

”Alltid klädd som en hora. Ondskan ligger alltid nära sanningen”, skriver han om Ekman.

Expo-journalisten Vergara om kriget mot Avpixlat: ”Kan inte värja mig mot alla tunga scoop”

Medlemmarna i Hatklubben har länge varit rörande överens om att Avpixlat och personerna runt denna sajt förtjänar extra mycket smädelser och hån. Det har till och med myntats ett eget begrepp för människor aktiva på sajten: ”Sallefisterna”. Det är en term som adresserar Avpixlat-profilen Roger ”Salle” Sahlström, där han likställs med islamistiska salafister.

Kriget mot Avpixlat utlystes när Hatklubbens administratörer lät publicera en debattartikel i Nyheter Idag, där de gick till angrepp mot vad de kallade ”Avpixlats politiska korrekthet”. Debattartikeln möttes med tystnad från Avpixlat, men ett antal av klubbens administratörer och högprofilerade medlemmar från vänsterkanten, som ”Interasistmens” Henrik Johansson, fick sina konton anmälda och tillfälligt avstängda av olika skäl.

Klubbens vidare krigföring mot ”Sallefisterna” tycks ha kommit av sig. Kanske för att, som en medlem uttryckte saken, ”Ge oss ett fält och vapen och en riktning att marschera åt och jag lovar att praktiskt taget ingen kommer gå åt anvisat håll, frågan är om nån ens kommer hinna röra sig innan vi utrotat varandra”.

Senare lät Avpixlat publicera en ”granskning” av Researchgruppen i fem delar som kom att bli föremål för mycket hånande och smädande. Den så kallade ”granskningen”, som i princip uteslutande byggde på gammal skåpmat från Flashback forum, var så dålig att Nyheter Idag lät intervjua Researchgruppens medlem Mathias Wåg, som kom med tips och råd på hur granskningen av honom själv kunde bli bättre. Denna artikel kom föga förvånande att starta en raljant diskussion i Hatklubben. Törnblom pingade in medlemmen Daniel Vergara, journalist på den antirasistiska tidskriften Expo, för att ge ett expertutlåtande om Avpixlats tunga granskning.

”Vad ska jag säga? Kan inte värja mig mot alla tunga scoop från sanningsmedierna nu när de upptäckt alla gamla flashbacktrådar. Mathias Wåg har ju lovat mig att flashback skulle stängas ned så jag skulle slippa allt det här”, skriver han med illa dolt förakt.

Komikern Aron Flam: ”Er ras saknar genen för humor”

Förutom Avpixlat är kändisen Marcus Birro en återkommande slagpåse för medlemmarna i Hatklubben. När Birro på sin blogg annonserar om en kommande stand-up turné uppmärksammas detta av Johannes Nilsson, som frågar komikerna Kristoffer Svensson och Aron Flam om de känner sig hotade av den nya konkurrenten i komikersvängen.

Tråden får snabbt kommentarer från flera håll. En medlem i Hatklubben undrar om journalisten Joakim Lamotte och garderobsvakten Fadde kommer vara ”förkomiker” till Birro. Johannes Nilsson vill kvotera in tv- och radioprofilen Cissi Wallin, även hon medlem i Hatklubben, för ”lite köns- och åsiktsblandning” i Birros kommande show.

”Då är alla minoriteter täckta: Blattar, kvinnor och göteborgare. Misstänker också att Lamotte är garderobstransa”, skriver en medlem.

En annan medlem ger sig på en gissning om hur Birros komedishow kommer gå till. ”Världens snabbaste föreställning: 1. Birro går upp på scen 2. Publiken skrattar hejdlöst 3. Alla går hem”, skriver han.

Då kände sig den riktiga komikern Aron Flam nödgad att kliva in i den redan urspårade diskussionen.

”Ni vet inte vad standup är. På grund av att er ras saknar genen för humor. Så nej, inget hot”, skriver Flam, som själv har judisk bakgrund, till Hatklubbens medlemmar.

Journalisten Hanna Fridén: ”Kan tänka mig att han skickar många PM där han bönar om att få smaka din kuk”

En återkommande deltagare i Hatklubbens diskussioner är journalisten och programledaren Hanna Fridén, som framförallt engagerar sig i feministiska frågor. Inte sällan ryker hon ihop med smygfascisten Daniel Friberg, där slagen under bälten duggar tätt.

Nyheten om att Brock Turner åtalades för våldtäkt på ett universitet i USA har kommit att bli en snackis i Hatklubben, inte minst då Turners pappa försökte försvara sonen, som i sin tur fick ett milt straff. När Hanna Fridén postade ett svavelosande inlägg om att pappan tyckte att den våldtäktsdömde sonen kunde använda sin erfarenhet till att föreläsa om sex och alkohol på skolor startade ett nytt kapitel i Hatklubbens historia.

”Grabben kan få mer ’erfarenhet’ i frågan i fängelset så han får mer att prata om på sina föreläsningar, muttrar Fridén i kommentarsfältet till sin egen trådstart. Tråden blir allt mer hätsk när Fridén diskuterar egna erfarenheter av att bli utsatt för sexövergrepp med den före detta medlemmen Ahmed. Detta går inte obemärkt förbi högerextremisten Daniel Friberg, som ser ett ypperligt tillfälle att skylla alla sexbrott på invandrare.

”Poäng för att du är den första i HK som talar ut om att ha blivit våldtagen. Jag gissar på att Ahmed var inblandad. Se detta som en möjlighet att tala ut om saken och berätta för honom hur du upplevde det”, skriver Friberg.

Friberg, som gör allt för att provocera en feminist mot en invandrare, får givetvis snabbt mothugg.

”Jag vet att du hade våldtagit om du var en bananbåtskapten. Men projicera inte dina moraliska brister på mig”, svarar Ahmed till Friberg.

Även Fridén biter ifrån och anklagar Daniel Friberg för att i själva verket vara smygbög.

”Jag får intrycket av att Daniel vill ligga med dig, stämmer det? Kan tänka mig att han skickar många PM där han bönar om att få smaka din kuk”, skriver hon till Ahmed.

Lindbergs moralpanik: ”De nätdrev som alstras i slutna forum kan bli mycket kraftfulla”

Nyligen fick Hatklubben gratis publicitet i Aftonbladet. Men det var inte tidningens kulturjournalist Kristoffer Viita som recenserade sin medverkan i Facebooks svar på ”Roast på Berns” utan istället ledarskribenten Anders Lindberg.

Det började med att Chang Frick från Nyheter Idag blev arg på Kristina Lindqvist från tidningen UNT, som agerade moralpolis på Twitter mot människor som läste Nyheter Idag – en sajt hon bestämt hävdar är en ”rasistisk hatsajt”.

Frick skrev ett svavelosande inlägg i Hatklubben med en skärmdump från Twitter för att undersöka hur man på bästa sätt ”bestraffar” Lindqvist och ”hatar” tillbaka. Detta inlägg kom i sin tur att skärmdumpas och fick spridning på Twitter genom Lindqvist själv. Bollen snappades upp av Lindberg som utan att undersöka saken närmare direkt sköt från höften.

”De flesta journalister som har granskat eller kritiserat dessa sidor råkar ut för liknande saker, och de nätdrev som alstras i slutna forum kan bli mycket kraftfulla”, skriver han om den Facebookgrupp där både Expo-journalisten Daniel Vergara och Mathias Wåg, som länge granskat näthat, är aktiva medlemmar.

För säkerhets skull passar Lindberg även på att anklaga Frick för att vara rysk agent och springa Vladimir Putins ärenden. På ledarplats. I Aftonbladet.

Nu blir även Lindbergs märkliga text föremål för en ny diskussion i Hatklubben. En av de första reaktionerna är en något förvånad medlem som frågar: ”Är inte Lindberg medlem?”.

Tobias Törnblom, skaparen av Hatklubben, summerar det nya läget i svensk debattoffentlighet: ”Du kan vara både vänsterextrem SÄPO-agent som nazistisk näthatare”.

Samtliga citat är skärmdumpade och kvalitetskontrollerade enligt Jack Werners journalistiska metoder.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag