15-åring häktad i terrormål: ”Haft en viktig roll”

Foto: Säkerhetspolisen
  • Lördag 8 apr 2023 2023-04-08
E-post

På fredagen häktades fyra personer på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott. Bland de häktade fanns en 15-årig pojke, som enligt åklagaren Lars Hedvall har haft en betydande roll i planerna.
– Han och andra har haft en viktig roll, säger han till TV4 Nyheterna.

Det var i tisdags som Säpo meddelade att fem personer hade gripits på morgonen samma dag misstänkta för att ha planerat ett terroristbrott i Sverige.

Gripandena skedde i en koordinerad insats i Strängnäs, Eskilstuna och Linköping och det planerade dådet ska ha kopplingar till islamisk extremism och terrorgruppen IS.

– Det aktuella ärendet är ett av flera som Säkerhetspolisen arbetat med efter protesterna som riktades mot Sverige i samband med den uppmärksammade koranbränningen i januari och där internationella uppmaningar om attentat förekommer, sade Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen, i pressmeddelandet.

Läs även: USA varnar amerikanska medborgare för terrordåd i Sverige

Nu har fyra av de gripna personerna häktats på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott, vilket är den högre misstankegraden. Den femte mannen har släppts på fri fot men är fortsatt misstänkt.

– Som det ser ut idag så kan jag inte på rak arm säga att det skulle bli aktuellt med fler gripanden. Men det är för tidigt i den här processen för att kunna avgöra det, säger åklagaren Lars Hedvall till TV4 Nyheterna.

Tre män i åldrarna 24, 25 och 29 finns med bland de häktade. Den fjärde är en 15-årig pojke, som enligt åklagaren också ska ha haft en betydande roll i terrorplanerna.

– Han och andra har haft en viktig roll, säger Hedvall.

I övrigt är han förtegen om utredningen och det planerade terrorbrottet.

– Det är ett brott som har tänkts begåtts i Sverige, det är internationella knytningar och det finns knytningar till IS.

Läs även: Terror-resenärer ofta syskon och kusiner: ”Många som föds in i icke-demokratiska gemenskaper”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag