Misstänkta för jätte-springnota begärs häktade

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 21 mar 2024 2024-03-21
E-post 0

På juldagen tog ett större sällskap en rejäl springnota på restaurangen Atmosfär i Malmö. Sällskapet, som bestod av 35 personer inklusive barn, åt och drack för 82 157 kronor, och lämnade sedan restaurangen utan att betala notan.

Restaurangen kontaktade polisen, och kom dagen efter i kontakt med en av gästerna, som lovade att betala inom 24 timmar om restaurangen skickade en faktura.

Atmosfär skickade fakturan, som ännu inte blivit betald. Istället ledde fakturan till att polisen lade ned sin utredning, då man menade att frågan i och med fakturan blivit ett civilrättsligt ärende, som restaurangen hade att driva på egen hand.

Bara dagar senare återupptog åklagare Henrik Nordqvist emellertid utredningen, då han bedömde att agerandet var brottsligt. Enligt Nordqvist hade de inblandade varken avsikt eller möjlighet att betala notan.

Den person som fakturan adresserades till var dessutom dömd för 87 bedrägerier, något Sydsvenskan var först med att avslöja.

Den 18 mars grep Malmöpolisen fyra personer, två män och två kvinnor, i ärendet, och på torsdagen begärdes de häktade av åklagaren. Förutom springnotan på Atmosfär misstänks de gripna för ett antal liknande bedrägerier mot mataffärer och leklandet Funny.

Bedrägerierna har gått till så att personerna har startat ideella föreningar och på så vis fått organisationsnummer från Skatteverket. Men istället för att bedriva verksamhet använder de föreningarna för att genomföra bedrägerier där de handlar på fakturor som aldrig betalas.

– De kommer dit, säger att de kommer från ett särskilt bolag och visar upp sitt organisationsnummer. De kommer överens om att få betala på kredit och faktura, säger åklagare Henrik Nordquist till Sydsvenskan.

De fyra misstänkta är alla flerfaldigt dömda sedan tidigare för bland annat åldringsbrott och Blocket-bedrägerier. I många fall har de begått bedrägerierna tillsammans.

Åklagaren Henrik Nordquist motiverar sin begäran om häktning med att de fyra misstänkta riskerar att fortsätta begå brott eller förstöra bevis om de försätts på fri fot.

Läs även: Polisen lägger ned utredning om springnota på över 82 000 kronor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag