Hamas och Al Jazeera tar tillbaka påstående om våldtagna palestinska kvinnor

Al-Shifa sjukhuset i Gaza. Bild: Palestinian News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 25 mar 2024 2024-03-25
E-post 0

Hamas och Al Jazeera backar nu från de påståenden de tidigare spridit om att israeliska soldater våldtagit och mördat palestinska kvinnor. Enligt en israelisk blogg är anledningen att påståendet fått palestinska familjer att börja fly från stridszonen i norra Gaza av rädsla för våldtäkter.

Den arabiska nyhetskanalen Al Jazeera publicerade nyligen påståenden från en palestinsk kvinna om att israeliska soldater ska ha våldtagit, torterat och mördat palestinska kvinnor under attacken mot sjukhuset al-Shifa i Gaza, ett påstående som fick stor spridning på sociala medier.

Flera av konton som spred uppgiften passade på att förneka att israeliska kvinnor våldtagits under Hamas angrepp mot Israel den 7 oktober förra året.

Nu tar emellertid Hamas och Al Jazeera tillbaka påståendet. I ett inlägg publicerat på X skriver Yasser Abuhilalah, krönikör och tidigare chef på Al Jazeera, att historien var påhittad.

”Kvinnan som talade om våldtäkt motiverade sin överdrift och felaktiga prat med att säga att målet var att väcka nationens glöd och broderskap! Som om mer än trettio tusen martyrer, nittio tusen sårade, omkring en miljon fördrivna människor och omfattande förstörelse inte räckte!” skriver Abuhilalah.

Jerusalem Post rapporterar att Al Jazeera i tysthet raderat artiklarna om händelsen, men att kanalen ännu inte publicerat någon rättelse.

Enligt den israeliska bloggen Abu Ali Express ska påståendet ha tagits tillbaka efter att palestinska familjer, rädda för att deras kvinnor ska våldtas av israeliska soldater, började fly från stridsområdet i norra Gaza söderut, vilket inte är gynnsamt för Hamas.

Läs även: Ekis: ”Hamas är som socialdemokraterna”

Läs även: Lundalektorn om Hamas terrorattack: ”Önskar att de kunde ha väntat fem dagar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag