Sverige redo att betala för att slippa migranter: ”Värt ett ganska högt pris”

Bild: Sveriges riksdag/FT Bild
  • Onsdag 13 mar 2024 2024-03-13
E-post 0

I EU:s nya migrationspakt ingår bland annat att medlemsländerna ska kunna avstå från att ta emot asylsökare genom att betala minst 20 000 euro per asylsökande. Det priset säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard att Sverige är beredda att betala.

– Det som har varit avgörande för oss i förhandlingarna har varit att vi inte ska ha ett regelverk där man tvingar länder att ta emot asylsökande. Vi menar att vi har tagit emot så många de senaste decennierna och att det har lett till ganska förödande konsekvenser, säger Malmer Stenergard till Dagens Nyheter.

– Jämfört med att ha en ohållbar nivå på invandringen som får konsekvenser i generationer efteråt, så skulle jag säga att det är värt ett ganska högt pris för att säkerställa att vi har en hållbar invandring, säger hon vidare.

Enligt nya siffror från regeringen var antalet uppehållstillstånd som beviljades av asylskäl förra året det hittills lägsta på hela 2000-talet, och Malmer Stenergard menar att minskningen till stor del beror på regeringens politik, trots att de större besluten inte hunnit träda i kraft under 2023.

– Migranter är välinformerade och vi har varit väldigt tydliga med att vi genomför ett paradigmskifte. Vi har redan fått en hel del regeländringar på plats och mer kommer. Sådant spelar roll för var människor söker sig, säger hon.

Läs även: Allt färre söker asyl i Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag