Här heilar civilminister Ida Karkiainen till vit makt-musik

Foto: riksdagen.se samt privat
  • Måndag 6 dec 2021 2021-12-06
E-post

”Jag är helt säker, jag har inga lik i garderoben”, svarade Sveriges nya civilminister Ida Karkiainen när Aftonbladet ställde frågan. Nu kan Nyheter Idag avslöja att Karkiainen fastnade på bild när hon gör en Hitlerhälsning till vit makt-musik på en privat fest i Haparanda. – Jag minns att de bland annat spelade Pluton Svea, säger en källa till Nyheter Idag.

Nu kan Nyheter Idag avslöja att sveriges nya civilminister Ida Karkiainen (S) har en bakgrund inom vit makt-miljön. En källa till Nyheter Idag berättar att han varit på flera fester i Haparanda där Karkiainen närvarat. På festerna har det återkommande spelats vit makt-musik och det var inte ovanligt att det förekom Hitlerhälsningar.

Flera av festerna där vit makt-musik spelades ägde rum i den gemensamma bostaden i Haparanda där Karkiainen och hennes pojkvän Mattias Lind bodde i mitten på 2000-talet. Lind är främst känd för att spela slagverk i metal-bandet Raubtier. En källa berättar att det var just pojkvännen som var drivande i att spela vit makt-musik på festerna.

– Jag minns henne som att hon var ganska tyst tills hon blev full. Bland annat spelades musik som Pluton Svea och det var ju hemma hos henne när hon var där.

På en bild, som Nyheter Idag nu kan publicera, syns tydligt hur Karkiainen tittar in i kameran och håller höger arm utsträckt i en så kallad ”Hitlerhälsning”. Enligt den berättelse Nyheter Idag tagit del av råder det inget tvivel om att syftet med den utsträckta armen är just en ”Hitlerhälsning”.

Nyheter Idag har även tagit del av en berättelse från en annan källa. Där beskrivs hur ”det heilades och skreks sieg heil från deras balkong” tidigt på morgonen. Det är den gemensamma bostaden där Karkianen och pojkvännen Lind bodde i som avses. Scenerna från balkongen ska ha inträffat vid upprepade tillfällen.

Lyssna även på: Podden: Hitlerhälsningen och hyckleriet

”Inga lik i garderoben – jag är väldigt väldigt snövit på det området”

När det stod klart att Ida Karkiainen fick uppdraget som civilminister fick hon frågan från Aftonbladet om hon ”har några lik i garderoben”. På den frågan var Karkiainen väldigt tydlig gentemot Aftonbladets reporter.

– Inte vad jag vet. Jag är väldigt väldigt snövit på det området. Jag är helt säker, jag har inga lik i garderoben, svarade Karkiainen med ett leende.

En av källorna Nyheter Idag talat med reagerar starkt på Karkiainens svar till Aftonbladet. Synnerligen att hon idag företräder ett parti som Socialdemokraterna väcker reaktioner.

– Hon tänker bara på karriären. Jag tror hon skulle kunna vara med i vilket parti som helst, bara hon kan göra karriär. Det är förbannat hycklande att säga sådär till Aftonbladet när väldigt många i Haparanda känner till hennes bakgrund.

Advokat: Kan utgöra hets mot folkgrupp

Nyheter Idag har även talat med advokat Henrik Sundström, som även är engagerad i Moderaterna. Sundström bedömer att beteendet som beskrivs, där personer gjort Hitlerhälsningar med hög stämma och yttrat ord som ”sieg heil” från en balkong, är ett typexempel på vad som utgör hets mot folkgrupp.

– Det låter som ett solklart exempel på vad domstolarna normalt bedömer som ”hets mot folkgrupp”. Ett rättsfall säger att hetsandet ska vara ägnat att spridas till mer än en väldigt begränsad krets. Att stå på en balkong och skrika rakt ut på gatan torde uppfylla rekvisiten för hets mot folkgrupp.

Emellertid är det tveksamt om det idag går att lagföra festdeltagarna för ett eventuellt brott. Efter fem år preskriberas hets mot folkgrupp, berättar Sundström. Han förklarar att den omständigheten ger civilministern en stark fördel i juridiskt hänseende.

– Om det otvetydigt handlar om nazistiska symboler och språkbruk är tröskeln väldigt låg för att fällas för hets mot folkgrupp. Det är själva syftet med lagen om hets mot folkgrupp.

”Stöveltramp” och ”Väpnad kamp”

När Nyheter Idag granskar låttexterna från vit makt-bandet Pluton Svea råder det inget tvivel om att det är just nazismen som hyllas. I låten ”Stöveltramp” sjunger bandet om ”en syn så underbar, svastikafanan på standar” samt ”ett rike byggt på sund moral, med rasmedvetna ideal, där svart är svart och vitt är vitt”.

I låten ”Fjärde riket” beskrivs hur väpnad kamp ska föras mot ”otacksamma blattar och parasiter”, samt hur ”ghettona” ska sättas i brand. Och så fortsätter det, låt efter låt. Det är genomgående hyllningar till nazismen och uppmaningar till väpnad kamp mot människor med annan bakgrund.

Den antirasistiska researchern Mathias Wåg berättar för Nyheter Idag att det är skillnad på Pluton Svea och exempelvis band som Ultima Thule.

– Pluton Svea är rakt igenom nazism. Det är förmodligen ett av de mest högerextrema band vi hittills haft i Sverige. Om Ultima Thule är inofficiellt husband hos Sverigedemokraterna är Pluton Svea motsvarande husband till Nationalsocialistisk front.

Karkiainen: ”Kan ha spelats Ultima Thule”

Efter Nyheter Idag publicerat bilden har SVT Nyheter talat med Ida Karkiainen och hon dementerar att hon med avsikt skulle gjort en Hitlerhälsning. Samtidigt säger hon sig inte ha något minne av att hon gjort en sådan gest.

– Det kan ha spelats Ultima Thule och den typen av musik i de sammanhangen, men i så fall har jag gått och stängt av den och sagt att det inte är okej.

Vidare understryker hon att hon inte har eller har haft några sympatier med nazism eller andra högerextrema ideologier.

– Det är en bild där jag gör en gest som kan tolkas som en nazistisk hälsning och jag har inget minne av att ha gjort en sådan gest. Jag förstår hur det ser ut. Men jag har aldrig gjort något sådant för att sympatisera med en så avskyvärd ideologi som nazismen. I så fall har det varit för att förlöjliga eller ironisera över det, säger Ida Karkiainen till SVT Nyheter.

Artikeln har uppdaterats

Läs även: Så hyllade civilministerns sambo Adolf Hitler

Läs även: Ville Karkiainen bara vara farlig?

Läs även: Valfiffel, bidragsfusk och tafsanklagelser – här är S-ministrarnas värsta skandaler

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag