Polis döms för dataintrång – misstänks ha läckt uppgifter till kriminellt gäng

  • Måndag 11 mar 2024 2024-03-11
E-post 0

GÖTEBORG Nu döms en 44-årig kvinna för 15 fall av dataintrång som hon begick medan hon arbetade som utredare på Göteborgspolisen, med fokus på gängkriminalitet. Spanare tog henne på bar gärning då hon förlustade sig med en gängkopplad man på ett hotell.

I februari 2022 kallades kvinnan till ett möte med säkerhetsenheten. Det slutade med att hon blev av med sin säkerhetsklassning på stående fot och eskorterades ut ur polishuset. Det hade framkommit att hon hade en romantisk relation med personen M som i sin tur hade flera kopplingar till organiserad brottslighet.

Polisen hade bedrivit spaning mot M då han träffade poliskvinnan på ett hotell.

– Och då observerar de, spanarna i det här fallet som lyssnar, de hör kyssar och sen, ja vad ska man säga, samlagsljud helt enkelt, från det här rummet. Det går inte att misstolka, uppger en polis i förhör.

För en del poliser bekräftade det inträffade vissa misstankar.

– Jag och min kollega förstod att det var någon inom lokalpolisområde Syd som läckte uppgifter till kriminella. När vi använde hemliga tvångsmedel var det många som lade ned aktiviteterna eller åkte utomlands, säger en polis i förhör.

Poliskvinnans slagningar i olika register blev nu föremål för utredarnas intresse. Men det var inte uppenbart vilka slagningar som var berättigade och vilka som inte var det.

– Jag har en känsla av att hon gjort en massa slagningar som inte haft med jobbet att göra. Det är min bild efter att ha pratat med Säkerhetsenheten om det. Men hon har också gjort slagningar som har med arbetet att göra och det är det som gör det svårt, säger kvinnans chef i förhör.

Åklagaren väckte åtal mot kvinnan för ett drygt femtiotal otillåtna slagningar i Polisens register, och kunde i femton fall bevisa att de inte var arbetsrelaterade. Tingsrätten skriver att brotten ”haft en förtroendeskadlig och systemhotande effekt” men anser att villkorlig dom och dagsböter är lämpligt straff.

Poliskvinnan valde att självmant säga upp sig under utredningen och har nu en chefsposition på Södra Älvsborgs sjukhus där hon är ansvarig för flera enheter.

Läs även: Polisanställd döms – läckte information till sin kriminelle sexpartner

Läs även: Häktesvakt gick kriminellas ärenden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag