Kriminella portas från förorter med ny lag

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 8 mar 2024 2024-03-08
E-post 0

Den 1 februari trädde en ny lag om vistelseförbud i kraft. Lagen låter polisen förbjuda personer som främjar grov brottslighet att vistas inom vissa områden, och sedan lagen började gälla har sju personer fått vistelseförbud, samtliga i södra Stockholm, rapporterar Expressen.

Av dessa sju har hela fem vistelseförbud gällt förorten Rågsved, där polisen tagit den nya lagen i flitigt bruk.

– Många som bor i Rågsved upplever centrumet som otryggt. Det är mycket unga män som tar över allmänna ytor och det är en öppen drogscen med både bruk och försäljning av narkotika, säger Andreas Lundberg, operativ koordinator i lokalpolisområde Farsta, till Expressen.

– Vi ser den här nya lagen som ett verktyg att komma åt problemet. Den passar vår lokala problembild väldigt bra och gör det svårare för vissa personer att bidra till otryggheten, fortsätter han.

Beslut om vistelseförbud fattas av åklagare efter anmälan från polisen. I underlagen till besluten om vistelseförbuden i Rågsved framgår att polisen anser att ett kriminellt nätverk som omfattar ett 20-tal personer kan kopplas till drogförsäljning, vapeninnehav, olaga hot och mordförsök i området.

Expressen: Hur väljer ni vilka av dessa ni ska ansöka om vistelseförbud för?

– Det grundar sig på våra lokala polisers kunskap. Vissa personer påverkar platsen mer än andra, kan man säga. Sen kan det finnas personer som vi misstänker ingår i narkotikarelaterade sammanhang, men där vi inte har tillräckligt med underlag för ett vistelseförbud, säger Andreas Lundberg.

Läs även: Ugandisk gängledare döms till utvisning efter lagändring

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag