Ökat förtroende för regeringen – S tappar

Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Fredag 29 mar 2024 2024-03-29
E-post 0

Socialdemokraterna tappar 1,7 procentenheter i mars månads mätning från Ekot/Indikator. Samtidigt anser allt fler av de tillfrågade i mätningen att regeringen gör ett bra jobb.

Andelen som anser att regeringen gör ett ganska eller mycket bra jobb ökar med 7 procentenheter till 48 procent, samtidigt som 46 procent anser att regeringen gör ett ganska eller mycket dåligt jobb, enligt mars månads mätning från Ekot/Indikator.

– Väljarna ser mer optimistiskt på ekonomin och Sverige har blivit medlem i Nato, säger Per Oleskog Tryggvason, opinionschef på Indikator, till Ekot.

Även GP/Novus noterar ett ökat förtroende för regeringen. Där har andelen som anger att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen ökat från 28 procent i januari till 35 procent i mars.

Förtroendet för statsminister Ulf Kristersson har ökat i ännu högre grad, från 29 procent i januari till 38 procent i mars.

Enligt Novus vd Torbjörn Sjöström är det framförallt Nato-inträdet som ligger bakom det ökande förtroendet för statsministern.

– Helt plötsligt kan svenska folket se ljusare på tryggheten. Man kan kanske kalla det en kollektiv suck av lättnad, säger han till GP

Ekot/Indikator har även mätt partisympatier, och där är den största förändringen i mätningen att Socialdemokraterna tappar 1,7 procentenheter. Partiet landar därmed på 34,2 procent, vilket fortfarande är ett högre resultat än partiet fick i valet.

Även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna minskar i mätningen, med 0,4 respektive 0,8 procentenheter. För KD är minskningen särskilt allvarlig, då den innebär att partiet endast får 2,4 procent i mätningen.

Moderaterna ökar med 0,8 procent i mätningen och når därmed 19,6 procent, vilket innebär att partiet enbart ligger 0,9 procentenheter efter SD. Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna noterar alla ökningar på 0,7 procentenheter, medan Miljöpartiet ökar med 0,1 procentenhet.

Ekot/Indikators mätning i mars

Socialdemokraterna 34,2 (-1,7)

Sverigedemokraterna 21,5 (-0,4)

Moderaterna 19,6 (+0,8)

Vänsterpartiet 8 (+0,7)

Miljöpartiet 4,8 (+0,1)

Centerpartiet 4,5 (+0,7)

Liberalerna 3,5 (+0,7)

Kristdemokraterna 2,4 (-0,8)

Övriga partier 1,6 (-0,1)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag