Regeringen vill bygga ut fängelser snabbare

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 18 mar 2024 2024-03-18
E-post 0

Landets kriminalvårdsanstalter är överfulla, och prognoserna pekar på att platsbristen kommer förvärras ytterligare när straffskärpningar genomförs under de kommande åren. Under en tioårsperiod kommer antalet platser behöva tredubblas för att klara av det förväntade trycket enligt Kriminalvården.

Nu vill regeringen se över plan- och bygglagen för att kunna bygga anstalter snabbare, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det här drivs av flera olika saker, som samhällsutvecklingen, brottsligheten och att polisen klarar upp fler brott. I kombination med kommande straffskärpningar kommer det att skapa stora behov av nya anstaltsplatser, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Senast i oktober ska en utredare lägga fram förslag på åtgärder, och utredningen ska hanteras i ett så kallat snabbspår.

– Att behoven är stora är uppenbart för alla. Åtgärder behöver komma på plats snabbare än vad de har gjort tidigare för att vi ska lyckas med den utbyggnad av Kriminalvården som nu behöver ske i hög takt, säger Gunnar Strömmer.

Läs även: Kriminalvårdschef kräver sänkta straff och fler permissioner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag