M större än SD i DN/Ipsos

Bild: Nyheter Idag
  • Onsdag 27 mar 2024 2024-03-27
E-post 0

Sverigedemokraterna tappar för tredje månader i rad i mars månads mätning från DN/Ipsos. Partiet landar på 19 procent, vilket är SD:s sämsta resultat i mätserien på sju månader och klart lägre än partiets senaste valresultat.

Samtidigt ökar Moderaterna med 1 procentenhet, vilket innebär att partiet med ett resultat på 20 procent går om SD och blir näst största parti. Det är tredje mätningen i rad som M ökar, och resultatet är det högsta för M i DN/Ipsos på drygt ett år.

Den moderata medvinden sammanfaller med att väljarna blir allt mer positiva till regeringen. Andelen som är nöjda med regeringen har sedan november förra året ökat från 19 till 30 procent, medan andelen som är missnöjda har minskat från 53 till 42 procent under samma tidsperiod.

– Nu ser ekonomin ljusare ut, inflationen faller och det kommer tydliga signaler om räntesänkningar. Dessutom är Natomedlemskapet på plats vilket betyder ett orosmoln mindre på väljarnas himmel. Skjutningarna och sprängningarna fortsätter, men för närvarande inte på samma nivå som i höstas, säger Ipsos opinionsanalytker Nicklas Källebring till DN.

– Sammantaget gynnar det här Moderaterna som det ledande regeringspartiet. Natofrågan och samhällsekonomin är områden där väljarna inte lika tydligt ser SD:s avtryck, fortsätter han.

Trots den positiva utvecklingen för framförallt M tappar regeringen mark gentemot de rödgröna partierna, som utökar sin ledning till 53 procent mot 46 tack vare ökningar för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, medan SD och Kristdemokraterna tappar på den blågula sidan.

KD:s tapp på en procentenhet innebär att partiet hamnar under riksdagsspärren med 3 procent. Samtidigt ökar Liberalerna med lika mycket, och tar sig därmed över riksdagsspärren med 4 procent. Miljöpartiet och Centerpartiet ligger kvar på 4 procent var.

DN/Ipsos mätning i mars

1 646 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 12-24 mars. Förra månadens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 36 (35)

Moderaterna 20 (19)

Sverigedemokraterna 19 (21)

Vänsterpartiet 9 (8)

Miljöpartiet 4 (4)

Centerpartiet 4 (4)

Liberalerna 4 (3)

Kristdemokraterna 3 (4)

Läs även: M-flopp i sentio – L över spärren

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag