Dömd gängkriminell fick jobb på skola

Foto: Patrik Svedberg
  • Måndag 25 mar 2024 2024-03-25
E-post 0

År 2022 döms en ung man till 18 månaders fängelse för narkotikabrott och grovt vapenbrott. Enligt en personutredning som polisen gjort ska mannen ingå ”i ett kriminellt nätverk som uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet”, ett nätverk som är inblandade i en av de senaste årens blodiga gängkrig.

Runt ett halvår efter att han avtjänat sitt straff får mannen jobb som vikarie på en skola, avslöjar Dagens Nyheter. Skolan har elever från förskoleklasser upp till niondeklass, och mannens anställning började vid årsskiftet och sträcker sig till slutet av maj.

– Det är klart att det inte är lämpligt. Vi befinner oss här i en utsatt miljö. Det finns gängkriminalitet som till viss del präglar de miljöer som många av våra elever växer upp och bor i. Då tycker jag självklart att skolan ska vara en fredad plats, säger skolans rektor.

Dagens Nyheter: Vad visste du om hans bakgrund?

– Jag visste väldigt lite. Jag hade hört på omvägar att han varit inblandad i dumma saker när han var yngre, men att han hade tagit sig ifrån det. Alla som jobbar här måste ju komma in med ett utdrag ur belastningsregistret och det har han också gjort, säger rektorn.

De registerutdrag som görs för personer som ska arbeta med barn omfattar emellertid enbart sex- och våldsbrott, då avsikten är att hindra dömda sexbrottslingar från att arbeta med barn, medan exempelvis narkotika- och vapenbrott inte redovisas.

Det innebär att gängkriminella, som ofta dömts för den typen av brott, hamnar under radarn. Den aktuella skolan har exempelvis i december förra året avslutat samarbetet med en person som dömts för flera narkotikabrott.

DN: Skulle du önska att ni kunde göra djupare bakgrundkontroller när ni rekryterar?

– Ja, absolut. Det kan bli lite knepigt – hur länge ska man fortsätta att straffas? Men skolan är en speciell miljö och jag tycker inte att det första rehabiliteringssteget efter ett grovt vapenbrott ska vara att arbeta i skolan, säger rektorn.

Rektorn får medhåll av Åsa Fahlén, ordförande för fackförbundet Sveriges lärare.

– Det man är rädd för är rekrytering av barn och unga till gängen. I och med att barn inte är straffmyndiga så kan man skicka ett barn med narkotika till exempel, säger hon till DN.

Rektorn på den aktuella skolan har, efter att ha kontaktat polisen och fått ut aktuella uppgifter om mannens brottshistorik, avslutet samarbetet med mannen.

– Jag har meddelat den här personen att vi inte kommer fortsätta att använda oss av hans tjänster. Jag vill ju inte stänga ute någon som försöker ta sig ur kriminalitet, men det är mitt ansvar att säkerställa att barnen är i en trygg miljö och det blir svårt när han är här, säger rektorn till DN.

Läs även: Skolanställd kvinna döms för våldtäkt på 14-årig pojke

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag