Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott

USA:s försvarsminister Mark Esper tillsammans med al-Shammari. Foto: CC BY 2.0 / U.S. Secretary of Defense/Nicole Mejia
  • Torsdag 21 nov 2019 2019-11-21
E-post

Nu kan Nyheter Idag avslöja att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari och hans fru uppbär bidrag från Försäkringskassan. En källa inom polismyndigheten berättar att redan i början av november inkom en anmälan om både bidragsbrott och folkbokföringsbrott. I ansökan om bidrag från Försäkringskassan har försvarsministern och hans fru uppgett att de saknar förvärvsinkomst och att de lever på socialbidrag.

Det var i tisdags som Nyheter Idag avslöjade att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari är folkbokförd i en Stockholmsförort – trots att han uppenbart befinner sig i Irak. Med hjälp av rättsdokument i Sverige och en journalist i Baghdad, verksam på nyhetsbyrån AFP, kunde Nyheter Idag styrka att Iraks försvarsminister är svensk medborgare under ett annat namn.

Nu kan Nyheter Idag avslöja att skandalen inte bara omfattar folkbokföringsbrott utan även bidragsbrott. En källa inom polismyndigheten bekräftar att det pågår en förundersökning.

– Både han och hans fru går på bidrag, berättar poliskällan.

De bidrag som betalas ut till Iraks försvarsminister och hans fru kommer från Försäkringskassan. Ett av bidragen uppgår till ungefär 5 200 kronor i månaden och ett annat bidrag, ett flerbarnstillägg, uppgår till 4 480 kronor, enligt poliskällan.

– I ansökan, som båda två skrivit under, uppges att de bägge lever på försörjningsstöd från sociala myndigheter.

Anmälan: ”Ska vara försvarsministern i Irak och tjäna stora pengar där”

Redan i början av november, alltså drygt en vecka innan Nyheter Idag avslöjade att Najah al-Shammari är folkbokförd i Sverige under annat namn, upprättades en polisanmälan om både bidragsbrott och bokföringsbrott. Det var en anonym anmälare som berättade att mannen är försvarsminister i Irak samtidigt som han är folkbokförd i Sverige.

”Anmälaren är anonym. Hen uppger att hela familjen varit bosatt i Irak under flera år. Mannen i familjen ska vara försvarsministern i Irak och tjäna stora pengar där. De återkommer någon vecka till Sverige per år och upprätthåller på så vis tron att de bor i Sverige. Barnen ska vara anmälda till någon friskola i Sverige. Lägenheten på [adress borttagen, reds. anm] ska vara uthyrd till någon annan”, står att läsa i polisens anmälan.

Vidare har försvarsministern varit misstänkt i nio olika ärenden hos polisen sedan 2015. Det är det senaste ärendet som rör bidragsbrott.

Läs också: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

I början av november upprättades även en annan polisanmälan, men där med försvarsministern som målsägande. Uppgifter ur den anmälan bekräftar uppgifterna att den identitet som är folkbokförd i en Stockholmsförort i själva verket befinner sig i Irak.

– Där har någon beställt grejer i hans namn och en anhörig till honom uppger då att han varit utomlands sedan januari 2019, säger poliskällan.

Nyheter Idag har sökt försvarsministerns anhöriga i Sverige. En kvinna, som förefaller vara hans dotter, lade på telefonen när hon fick frågan om hennes pappa är försvarsminister i Irak.

Poliskällan berättar även att Försäkringskassan inlett en utredning i samma ärende.

Artikeln har uppdaterats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag