Lägre elpris sänker inflationen

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 14 mar 2024 2024-03-14
E-post 0

KPI-inflationen sjunker från 5,4 procent i januari till 4,5 procent i februari, enligt SCB. Samtidigt sjönk Riksbankens målvariabel för inflationsmålet, KPIF, med mer än väntat. KPIF, som står för Konsumentprisindex med fast ränta, landade på 2,5 procent i februari, jämfört med 3,3 procent i januari.

– Lägre elpriser bidrog till att boendekostnaderna sjönk i februari, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Felicia Schön, privatekonom på Avanza, menar att dagens siffra visar på att den högra styrräntan har lyckats och att en räntesäkning är att vänta.

– Det är tydligt att den åtstramande högre styrräntan gör sitt jobb och kyler ner den svenska ekonomin. Den stora frågan nu är alltså inte om en räntesänkning från Rikbanken kommer, utan när den kommer. Om man som bolånetagare känner att man precis har huvudet ovan ytan – håll ut, säger hon enligt Aftonbladet.

– Även om vi räknar med ett antal räntesänkningar under året så är de nya räntenivåerna framöver högre än vad många vant sig vid före 2022. Det innebär att både de som redan har bolån i dag och dem som tar nya lån får planera sin långsiktiga ekonomi annorlunda än man har gjort tidigare, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Läs även: Sänkt bränslepris sänker inflationen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag