Här rättar reportern Strandhäll

Bild: Faksimil SVT
  • Torsdag 28 mar 2024 2024-03-28
E-post 0

Tidigare statsrådet Annika Strandhäll får bakläxa av TV4:s politiska reporter Ulf Kristoffersson sedan hon felaktigt påstått att regeringen ”skickar” jämställdhetsminister Paulina Brandberg att debattera mäns våld mot kvinnor mot Aldaran Shekarabi, trots att det var TV4 som bjöd in Brandberg till debatten.

Ett rejält gräl har brutit ut mellan regeringen och Socialdemokraterna efter tisdagkvällens debatt i TV 4 mellan Ardalan Shekarabi (S) och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) om mäns våld mot kvinnor.

Detta sedan Shekarabi under pågående debatt sade att Brandbergs medverkan i debatten – istället för justitieminister Gunnar Strömmer – visade på att regeringen inte tog frågan på allvar.

– Normalt brukar jag stå och debattera mot Gunnar Strömmer som är justitieminister. Men när det handlar om våld och mord på kvinnor är det ett statsråd från arbetsmarknadsdepartementet som jag debatterar mot. Det visar att man har fel perspektiv, sade Shekarabi.

Shekarabis uttalande fick hård kritik från blågula politiker, som menade att det var en härskarteknik mot Brandberg.

– Som jämställdhetsminister har jag ett tungt ansvar i Sveriges regering, bland annat när det gäller att bekämpa mäns våld mot kvinnor. När Ardalan Shekarabi uttalar sig på det sättet förminskar han det arbetet vilket jag tycker är väldigt anmärkningsvärt, sade Brandberg själv till TV 4.

Shekarabi fick inte oväntat stöd från den egna sidan, bland annat från tidigare statsrådet Annika Strandhäll. I ett inlägg på Instagram skriver Strandhäll att ”när fyra oskyldiga kvinnor mördas på en vecka orkar ansvarig minister inte ens ställa upp på debatt. Det kallas då en jämställdhetsfråga och regeringen skickar jämställdhetsministern som är biträdande statsråd på Arbetsmarknadsdepartementet”.

Problemet är att det inte var regeringen som valde att skicka Brandberg, utan TV 4 Nyheterna som bjöd in henne till debatten, något TV 4:s politiska reporter Ulf Kristofferson gjorde klart redan på tisdagen.

– Vi valde att bjuda in Paulina Brandberg eftersom hon är engagerad i frågan och eftersom hon under tisdagen träffade ordföranden för Unizon som organiserar merparten av kvinnojourerna i Sverige. Det var också i samband med den träffen som nyheten om regeringens nya satsning mot kvinnovåldet presenterades, sade han då.

När Strandhäll på onsdagen besvarar ett inlägg från Ulf Kristofferson frågar han henne om hon rättat det felaktiga påståendet i hennes tidigare inlägg på Instagram.

Läs även: Shekarabis härskarteknik mot Brandberg (L) – ville hellre debattera mot Strömmer

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag