Fängelse för överläkare i muthärva

Bilder från Ojan och Akademiska sjukhuset.
  • Fredag 22 mar 2024 2024-03-22
E-post 0

STOCKHOLM Nu döms den tidigare överläkaren Adel Shalabi till fängelse för att ha tagit emot mutor i miljonklassen. Samtidigt döms sex andra personer som var inblandade i betalningen av mutorna.

På hösten 2022 avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att det förekommit oegentligheter i samband med att Akademiska sjukhuset i Uppsala köpte in en röntgenapparat från Canon Medical Systems. Den dåvarande överläkaren och verksamhetschefen för Bild- och funktionsmedicinskt centrum Adel Shalabi hade nämligen fått ett 250 000 kronor att stoppa i sina egna fickor som tack för att han godkände köpet.

UG:s avslöjande ledde till att Shalabi hamnade under luppen och det dröjde inte länge innan det visade sig att rötan gick djupare. Enligt åklagaren som skulle få ärendet på sitt bord handlade det om nästan fem miljoner kronor från fem olika företag som Shalabi berikat sig med under åtta års tid. De inblandade företagen är OY Doratone Finland AB, Dalgångens Vikariattjänst AB, Gothia Medical AB, Siemens Healthcare och Canon Medical Systems.

Genom att betala pengar till Shalabi fick de fördelar då tjänster och produkter upphandlades för sjukhusets räkning. Shalabi tog emot pengarna i ett företag han drev vid sidan om läkararbetet och hans försvar gick ut på att pengarna utgjorde betalning för olika jobb, men det finns inga bevis för att något jobb har utförts. Shalabi brydde sig heller inte om att sköta bokföringen för företaget över huvud taget.

Adel Shalabi döms till fyra års fängelse för bland annat flera fall av grovt tagande av muta och grovt bokföringsbrott. Han skall betala drygt två och en halv miljon kronor i skadestånd till Region Uppsala. Hans företag åker dessutom på en företagsbot om sex miljoner kronor.

Av de övriga sex åtalade döms en 50-årig man till fängelse i 1,5 år medan övriga klarar sig undan med villkorliga domar och dagsböter.

Läs även: ICA-chef döms för mutbrott och miljonfiffel

Läs även: När körförmågan sviktar – ”Går det att muta dig?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag