22-årig man slog sin mor när hon inte bar slöja: ”Allah är störst”

Foto: Patrik Svedberg
  • Fredag 19 jul 2019 2019-07-19
E-post 677

KALMAR Meriton Khozani, en 22-årig man från Kalmar, slog sin mor när hon inte bar slöja, något som Östra Småland var först att rapportera om. Mannen, som tidigare dömts för flera olika brott, döms för misshandel till två månaders fängelse av Kalmar tingsrätt. Khozani har plågat sin familj under lång tid. –Ni måste göra något innan något farligt händer. När kommer han döda någon i familjen, säger hans far i förhör med polisen.

Den nu dömde Meriton Khozani har sin ålder till trots tidigare dömts för ett flertal brott. I slutet av 2018 dömdes han för 21 olika brott till 16 månaders fängelse, men hovrätten valde i januari att fria honom från en av åtalspunkterna och omvandlade straffet till skyddstillsyn med stödjande insatser.

Ett av brotten han dömdes för var att ha attackerat sin far, slagit honom i ansiktet och jagat honom på en åker medan han uppmanade sin far att säga ”Allahu akbar”, enligt Östra Småland. Anledningen ska ha varit att fadern ville köra hem, medan Meriton ville till moskén.

Totalt har han dömts för ett 30-tal olika brott.

Han har haft ett kontaktförbud gällande sina föräldrar, ett förbud som han överträtt flera gånger.

I ett förhör med polisen ber mannens far om hjälp.

– Meriton måste ha någon som hjälper honom, inte bara en månad eller två. Han behöver mycket hjälp. Han säger att han ändrat sig men det har han inte. Jag är rädd för vad han ska göra.

Khozanis far fortsätter:

– Nu träffade han bara (sin mamma) och var snäll en stund sen bara puff så slog han till henne i ansiktet. Vi har haft problem med honom sedan han var 16 år. Det finns massa saker han gjort. Ni måste göra något innan något farligt händer. När kommer han döda någon i familjen. Något kommer att hända. Jag är rädd för honom, säger mannens far, i något som kan beskrivas som ett desperat nödrop.

Khozani är invandrare från forna Jugoslavien och blev svensk medborgare 2007.

Meriton Khozanis mamma berättar i förhöret hur sonen hade kommit på besök tidigt på morgonen när hon var på väg till jobbet. Khozani ringde och ville träffa sin far som han fortfarande har kontaktförbud med. Hans mamma pratade med sonen och inledningsvis hade det gått bra, han hade varit ”lugn men lite ledsen”, enligt mamman.

Men när mamman meddelade Meriton Khozani att det inte var tal om att han skulle få tala med sin far blev han snabbt aggressiv.

– Min känsla var att Meriton kom till oss för att ville slåss med sin pappa och att Meriton blev arg över att inte fått träffa sin pappa. Meritons blick blev plötsligt mer förändrad, hans ögon blev stora och han fick en galen blick, Meritons ansikte fick ett aggressivt uttryck och ”såg ut som en fiende”.

Därefter frågade Khozani sin mamma varför hon inte bar slöja.

– ”Allah är störst och Mohammed är profet”, Meriton upprepade detta ett flertal tillfällen och var forcerad och han ville att jag skulle säga efter honom. Meriton slog plötsligt till mig på min vänstra axel, det kändes smärta men framförallt blev jag rädd. Slaget var med öppen hand. Meriton har aldrig rört mig innan, säger mamman i förhör med polisen.

Hon poängterar i förhör att den religiösa uppmaningen inte har någon större signifikans, och hon gör tolkningen att det handlar om att hennes son vill visa att han ”är bra”.

När pappan kom ut för att hjälpa sin fru började sonen jaga honom i stället. Det hela tog inte slut förrän polis kom till platsen.

I förundersökningen framkommer uppgifter om att Meriton Khozani kan få plötsliga raseriutbrott, ”flippa”. Då slår han sig själv hårt i ansiktet.

– Det är något fel i huvudet på honom, säger en annan familjemedlem.

Khozani bedöms emellertid som fullt psykiskt frisk enligt det läkarutlåtande som inhämtades av tingsrätten i samband med den senaste domen. Han har erkänt att han slagit sin mamma men uppger att skälet var för att ”väcka henne” från chocktillstånd.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag