27 av 40 förskolor är för att tvinga barn bära slöja

Foto: Max Pixel
  • Tisdag 5 jun 2018 2018-06-05
E-post

SVERIGE Flera kommunala förskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö uppger att de kan tvinga barn bära slöja om föräldrarna vill det. Av 40 kommunala förskolor svarar 27 att de inte har några problem med att kontrollera så att barnen bär slöja.

Enligt en granskning gjord av Göteborgsposten visar det sig att många förskolor i utsatta områden kan tänka sig att tillmötesgå föräldrars religösa krav genom att tvinga barnen bära slöja.

40 skolor i utsatta områden i Göteborg, Malmö och Stockholm har fått frågan om de kan tänka sig att aktivt kontrollera och tvinga på barn slöja mot deras vilja, trots att det kan bryta mot lagen. 27 av de 40 förskolor som fått frågan svarar att de är för att kontrollera små flickor.

Flera rektorer och skolpersonal berättar om hur religös mobbning har blivit allt vanligare på svenska skolor och många föräldrar kommer med krav om att skolan ska anpassa sig efter deras religion.

Många som är anställda inom skolor och förskolor uppger att de är osäkra kring hur långt de ska gå för att anpassa sig efter föräldrarnas krav.

På en förskola i Göteborg täcks enskilda barn med handdukar av lärarna i samband med ombyte inför simskola så de inte ska synas och så att de inte ska kunna se några andra nakna barn. På en annan kommunal förskola har personal gått med på att filma en flicka med Facetime för att föräldrarna ska kunna kontrollera att dottern aldrig tar av sig slöjan.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag