Afghan döms för Kil-mordet – får åldersrabatt

Foto: Polisens förundersökning
  • Fredag 1 Nov 2019 2019-11-01
E-post 11789

KIL Afghanen Ahmad Nazari döms för mordet på en 69-årig kvinna i Kil. Han döms i Värmlands tingsrätt till elva års fängelse – efter att man dragit av fyra år på grund av låg ålder. Detta trots att Nazari erkänt att han ljugit om sin ålder.

Ahmad Nazari medger att han på kvällen den 26 juni tog stryptag på den 69-åriga kvinnan och vred om hennes nacke. Samtidigt påstår han att han saknat uppsåt att döda henne och handlade i ”nödvärn”.

I slutet av 2015 sökte han asyl i Sverige och placerades i Kil. Där lärde han känna kvinnan som sin lärarinna och genom hennes engagemang för ensamkommande. Deras relation ska sedan ha fördjupats och blivit sexuell.

Dagen för mordet hade han blivit utskriven efter en kort vistelse på psykiatrin och blev hämtad av kvinnan. På kvällen uppger han att han kände sig panikslagen och paranoid av en rad märkliga skäl, exempelvis att kvinnan hade köpt skor åt honom. Den här paranoian ska ha fått honom att ta kvinnans liv.

”Något för en utomstående person begripligt motiv för Ahmad Nazari att göra [kvinnan] illa, eller någon begriplig förklaring till hans handlande, har inte framgått”, konstaterar tingsrätten.

Domstolen drar slutsatsen att Nazari avsiktligt dödat kvinnan och inte varit influerad av någon allvarlig psykisk störning när han gjorde detta. Rätten slår fast att det saknas förmildrande omständigheter och att han ska dömas för mord.

Får sänkt straff

Straffvärdet för afghanens brott skulle i normalfallet vara 16 år. Det faktum att Nazari angav sig själv till polisen och därmed bidrog till utredningen innebär dock att straffet sänks med ett år.

Afghanen har uppgett att han föddes 1999, men erkände i förhör att han i själva verket är född 1992 – något han senare tog tillbaka. 2017 gjordes en åldersbedömning som kom fram till att han då var 18 år eller äldre.

Tingsrätten skriver:

En försiktig men rimlig slutsats för tingsrättens del av den nämnda åldersundersökningen är att Ahmad Nazari sommaren 2019 var 20 år. En alternativ utgångspunkt är att han, som han sa i förhöret den 28 juni, i själva verket är född år 1992. När han sökte asyl i slutet av 2015 var han i så fall 23 år och inte 16 år. En så stor åldersskillnad torde ha varit synlig med blotta ögat. Det har dock inte framkommit att någon sådan skillnad konstaterats av t.ex. myndigheter under hans förflutna tid i Sverige. Tingsrätten anser, vid en samlad bedömning, att det mest sannolika är att Ahmad Nazari var 20 år när brottet begicks.

Då Nazari alltså anses ha varit under 21 år när brottet begicks får han en ytterligare sänkning av straffet med fyra år. Därmed döms han till elva års fängelse.

Afghanen döms även till livstids utvisning och att betala skadestånd till kvinnans barn.

Läs vår längre genomgång av fallet här: Skulle bli ”en tillgång för Sverige” – dödade 69-åriga kvinnan i Kil

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Då får du också tillgång till allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag