Aksoy: Skippa strumporna i sandalerna i sommar, herrar

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 2 jun 2019 2019-06-02
E-post 794

MODE Gå inte på myten om att strumpor i sandaler på något sätt har blivit trendigt eller ”gjort comeback”. Det är inte bara ett hån mot allt estetiskt, det är dessutom opraktiskt. Och det finns snygga, praktiska alternativ, skriver Mira Aksoy.

Strumpor i sandaler gör comeback, om man ska tro kvällspressens rubriker, bland annat . Nu har Stilguden sänt mig på ett viktigt uppdrag: jag skall som hans lärjunge dementera detta sjuka påstående.

Du befinner dig i hallen. I strumplästen står du och tittar ner i mobilen. Väderappen vittnar om tropisk hetta och de egenodlade svettpärlorna droppar från tinningen. Vilka fothållare ska du välja? Sandaler med kardborreband eller munkskor i kalvläder?

Du väljer att stoppa ner fötterna i sandalerna. Jag väljer att dra igång Hesa Fredrik. Nu är det krig. Stilkrig.

Bortsett från det uppenbara, det vill säga att strumpor i sandaler är estetiskt alarmerande, är det inte heller det mest praktiska alternativet. Jag ska göra det lätt för er. Det kan vara för varmt för att bära strumpor och skor; det förnekar jag inte.

Att bära sandaler med strumpor förstör dock själva syftet. När det väl är så pass varmt befinner du dig förslagsvis på stranden iförd flipflops eller barfota på en gräsmatta. Att bejaka sin inre Ernst slår liksom aldrig fel. Är det för varmt för strumpor och skor blir det inte mycket svalare med strumpor och sandaler, så då bärs vanliga skor med fördel.

Sandaler på män är inte – och kommer aldrig att vara – stiligt, och än mindre med strumpor i. Om du känner dig trotsig och verkligen inte bryr dig om stil kan jag också konstatera att ett par gympadojor är betydligt bättre för foten än ett par platta (och fula) sandaler.

“Vill du att jag ska svettas ihjäl, flicka?!” Nej, det vill jag förstås inte. Jag har självklart laddat upp med bättre alternativ. Man ska inte klaga om man inte själv har en bättre idé.

Seglarskor eller espadrillos är båda väldigt snygga, och inte allt för varma, skor som du kan ha när du är ledig i stadsmiljö. Även om du är fast på kontorsjobbet i sommar kan du ha loafers eller seglarskor. White bucks är även det stiligt om du bär mörka jeans eller chinos i beige. Satsa på lösare skjortor i linne till det också så slipper du släcka skogsbränder med dina armhålor.

Förlåt. Jag vet att det låter – men jag kan verkligen inte stänga av larmet förrän ni har förstått.

Mira Aksoy

Mira Aksoy är modekommunikatör, utbildad i Florens.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag