Allard: ”Ungdomsförbunden är en politisk subkultur där man leker politik”

  • Fredag 14 aug 2020 2020-08-14
E-post

ÖREBRO Örebropartiets ledare Markus Allard har lämnat posten som ordförande för ungdomsförbundet Lokalpartiernas centrala ungdomsorganisation, LCU, som han startade för fem år sedan. Tanken är att nya krafter ska ta över, och Markus Allard utvecklar nu sina tankar om poängen med politiska ungdomsförbund i en intervju med Nyheter Idag.

Du har ju själv erfarenhet från ett ungdomsförbund, Ung Vänster. Hur brukar det gå till i ett konventionellt ungdomsförbund? Vad lär man sig och vad fostras man till?

– Det där varierar väl beroende på hur nära moderpartiet är reellt politiskt inflytande. I Vänsterpartiets fall så var man ju inte alltid så nära reellt politiskt inflytande, och Ung Vänster är ett sånt förbund som i brist på det utvecklade en väldigt hög grad av identitetspolitik.

– När jag gick med, det var ju tio år sedan nu, så undrade jag ”vad gör man i ett ungdomsförbund?”. Då tittade de på varandra och sa ”jaa, du kan ju ordna en demonstration om du vill”. Det fanns ingen plan eller så, det var bara en slags tumör på partikroppen som hängde med.

– Men det faktiska syftet de fyller är att grooma politiker. Och att grooma en viss typ av politiker. De som avancerar i partiet är de som är lojala, och inte ställer till för mycket elände. Så det är väl den faktiska funktion de fyller.

– Men sättet som det görs på kanske inte fostrar en politiker som tänker självständigt och som kan så mycket mer än att slicka uppåt och sparka nedåt.

Läs även: Allard: ”Nu avgår jag som ordförande”

Hur ser man på egna initiativ generellt inom ungdomsförbunden, alltså sådana initiativ som passar förbundet och moderpartiet?

– Det gillar man väl, men sen är frågan vad som är… en aktivitet kan ju vara en aktivitet, samtidigt som den inte fyller någon funktion. Måttet på politisk framgång kanske inte är att man har organiserat tjugo demonstrationer där bara fem pers dyker upp och ser sorgliga ut.

–  Jag kommer ihåg i början då, när vi var nya i Ung Vänster, då var alla partister jätteglada att vi fanns. Men i takt med att vi växte och fick chansen att utmanövrera dem från deras egna vallistor, då var det inte lika roligt längre.

– Det var då man började jävlas, då skulle man lägga banbullor på oss och vi skulle inte ta skoldebatter och sådär. Det har ju helt och hållet att göra med om du hotar politikernas maktställning eller främjar den.

En annan funktion för traditionella ungdomsförbund, som kanske är tydligast bland vissa av de borgerliga, är att ungdomsförbunden ska vara den radikala alibit som kommer med galna förslag, typ avskaffa skatten, öppna gränserna, legalisera nekrofili…

– Ja, exakt. Det är precis vad jag menar. Det beror på att de är långt borta från makten. I Ung Vänster var det till exempel populärt att driva ”krav”, som att förstatliga alla industrier, stoppa outsourcingen till Kina. Ja, det låter ju bra men hur gör vi det då?

– Ungdomsförbunden är en politisk subkultur där man leker politik. Det blir så jävla abstrakt. Då får man de här liberalerna som sitter… förstå hur mycket tid de har lagt ned på den där nekrofili-diskussionen för att komma fram till vad som är den perfekta liberala uttolkningen av den här frågan?

– Helt idiotisk fråga att ens lägga energi på. Det är så talande. Istället för att, om de haft  i uppdrag att bilda ett lokalparti, då hade de börjat i en annan ände. Hur vinner man makt? Men makt är en variabel man inte opererar med i vanliga ungdomsförbund. De tänker att politik är en åsiktslek.

Bli PLUS-medlem och läs resten av intervjun med Markus Allard!

– Skillnaden mellan LCU och vanliga ungdomsförbund.

– Om de nya ÖP-inspirerade lokalpartierna.

– Om socialism utan förmynderi.

– Hur man gör för att inte bli en korrupt politiker.

Bli PLUS-medlem idag!

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag