Alliansen väcker misstroendeförklaring: Kräver att talmannen blixtinkallar riksdagen

Allianspartierna riktar misstroendevotum mot tre av regeringens ministrar.
  • Onsdag 26 jul 2017 2017-07-26
E-post 528

STOCKHOLM Alliansen väcker misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson, försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman. Alliansen kräver att talmannen extrainkallar riksdagen trots sommaruppehållet för att kunna genomföra misstroendeförklaringen. Socialdemokratiska regeringen som helhet och statsminister Stefan Löfven klarar sig undan.

Alliansen väcker misstroendeförklaring gentemot flera statsråd. De fyra partierna kräver att talmannen inkallar riksdagen trots sommaruppehållet.

Statsråden som Alliansen väcker misstroendeförklaring mot är infrastrukturminister Anna Johansson, försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman.

Talmannen har enligt reglerna tio dagar på sig att kalla in riksdagen efter det att en begäran om att göra så lämnats in.

En omröstning om misstroendeförklaring kan bli aktuell inom de närmsta veckorna, enligt Anna Kinberg-Batra. Hon påpekar också att om de tre ministrarna avgår självmant behöver inte riksdagen inkallas.

– Det här behöver få konsekvenser här och nu. De tre statsråden har försummat sitt ansvar, och detta kan ha hotat rikets säkerhet, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf på en presskonferens som Alliansen höll under onsdagsmorgonen. 

– Jag vill sammanfatta det med att svenska folket förtjänar bättre. Förtroendet är förbrukat, säger Kristdemokraternas Ebba Bush Thor.

Trots att svenska folket, enligt KD-ledaren, förtjänar bättre ämnar alliansen inte väcka misstroendeförklaring mot den socialdemokratiska regeringen som helhet eller mot statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna kan därmed lugnt fortsätta regera fram tills riksdagsvalet 2018 även om det skulle vara så att de tre utpekade ministrarna behöver lämna sina poster.

Så skriver Alliansen i sitt gemensamma uttalande, publicerat på respektive partis hemsida. 

”…Det är därför vår samlade bedömning att Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist har brustit i sitt ansvar genom hur de har agerat i samband med säkerhetskrisen.

Anna Johansson är den minister som är huvudansvarig för Transportsstyrelsen. Hon har uppenbarligen inte haft kontroll över den verksamhet som ligger inom hennes ansvarsområde och ej kunnat se till att hon fått relevant information om vad som sker på Transportstyrelsen, exempelvis vad gäller det faktum att generaldirektören för Transportstyrelsen medvetet har gått emot gällande lagstiftning. Detta har gjort att hon ej kunnat säkerställa en acceptabel styrning av Transportsstyrelsen samt att hon ej kunnat informera statsministern eller riksdagen.

Anders Ygeman ansvarar för säkerhetsfrågorna och krisberedskap i regeringen, det ansvaret kan inte delegeras bort. Justitiedepartementet fick redan under hösten 2015 information om säkerhetsbristerna på Transportsstyrelsen och Anders Ygeman fick information i början av 2016. Trots att säkerhetsbristerna hos Transportsstyrelsen anses vara allvarliga – samt att statsministern själv på pressträffen den 24/7 medgav att han hade velat ha information tidigare – så avstod Anders Ygeman från att informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen.

Peter Hultqvist ansvarar för totalförsvaret i regeringen. Trots att han, likt Anders Ygeman, fick information om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen i början av 2016 samt att dessa säkerhetsbrister ansågs som allvarliga så avstod Peter Hultqvist från att informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag