Anders Danielssons relativiserande av migrationskrisen möter kritik

Ett av Migrationsverkets paneldebatter under Almedalsveckan. Foto: migrationsverket.se
  • Måndag 4 jul 2016 2016-07-04
E-post 173

ALMEDALEN Migrationsverket arrangerade under söndagen tre seminarier med temat ”En värld i förändring” där Sveriges flyktingmottagande diskuterades. Myndighetens generaldirektör Anders Danielsson gjorde flera uttalanden som väckt starka reaktioner på sociala medier.  – Sverige har inte knäckts, konstaterade han.

Det hade samlats många lobbyister, politiker och almedalsbesökare framför scenen när Migrationsverket arrangerade ett seminarium om myndighetens verksamhet. Ett av samtalsämnena kom att handla om hur rekordinvandringen har påverkat Sverige.

– Vad har den här flyktingkrisen och de utmaningar den utgjorde för Migrationsverket 2015 fört med sig för er? Har den påverkat er, har den ändrat er som människor? frågade moderatorn deltagarna i samtalet.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson relativiserade den stora samhällspåverkan som höstens rekordinvandring haft på Sverige. På plats i Almedalen var det ingen som invände mot den bild Danielsson målade upp när han under ett av seminarierna frågade om flyktingkrisen påverkat människor och bad folk i publiken att räcka upp en hand. Själv konstaterade han att ”Sverige har inte knäckts” av den stora invandringen.

Danielsson passade även på att ge beröm åt sig själv och Migrationsverket som han är chef över.

– Vi är otroligt duktiga på att fixa det på något sätt, sade han.

– Någon lärdom som jag blir mer och mer styrkt i är att om man ska tala om självkritik så tycker jag att vi ska sluta vara så självkritiska, fortsatte han. Han passade även på att poängtera att ”kärlek och beröm” är viktigt.

Möter hård kritik för sina uttalanden

Flera människor som sett Danielssons anförande över livesänd video under Almedalsveckan reagerar tvärt emot publiken framför panelsamtalet i Almedalen. En person på Twitter går så långt att han enligt egen utsago gjort en JO-anmälan mot generaldirektör Danielsson.

En annan person på Twitter invänder att Danielsson inte borde fråga folket på plats i Almedalen om de påverkats av rekordinvandringen.

En annan twittrare föreslår att Danielsson ska åka till ett äldreboende och ställa samma fråga där istället för att be Almedalsbesökarna svara på om de påverkats på något sätt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag