”Anders Lindberg är en lögnaktig propagandist som helt saknar hämningar, hederlighet och yrkesheder”

Hanif Bali (inklippt) och Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet. Foto: riksdagen.se samt Nyheter Idag
  • Måndag 14 mar 2016 2016-03-14
E-post

STOCKHOLM Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) rasar mot Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg efter en ledartext som kritiserar Bali för att han bjudit in Israelen Itamar Marcus – en person som Lindberg påstår har kopplingar till Israelisk högerextremism. Men vad Lindberg inte berättar är att Itamar Marcus också ska hålla föreläsning hos det S-finansierade Olof Palmes Internationella Center.

Det började med att Hanif Bali (M) i egenskap av riksdagsledamot blev kontaktad av den Israeliska ambassaden med frågan om de var intresserade av att hålla en föreläsning med Itamar Marcus från den Israeliska organisationen ”Palestinian Media Watch”. Enligt Bali hade även den S-finansierade organisationen Olof Palmes Internationella Center fått frågan och de ska även ha tackat ja, berättar Bali för Nyheter Idag.

Även Bali kom att tacka ja till erbjudandet och tisdagen den 15 mars är en föreläsning bokad som kommer att handla om palestinsk rasistisk propaganda mot små barn. Men detta fick Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg att reagera kraftigt. I en ledartext med titel ”Nu gillar högern Israels bosättare” går Lindberg till attack mot Bali med anledning av att han tackat ja till en föreläsning med Itamar Marcus.

”Itamar Marcus är sedan många år en viktig gestalt i bosättarrörelsen och var tidigare vice ordförande i Central Fund of Israel, en av de viktigaste källorna till finansiering av rörelsens aktiviteter”, skriver Lindberg.

Senare i samma ledartext gör Lindberg en koppling till högerextremism men nämner ingenstans att samma föredrag har även Olof Palmes Internationella Center tackat ja till.

”Central Fund of Israel finansierar flera högerextrema organisationer som Im Tirzu och ’Kvinnor för morgondagens Israel'”, fortsätter Lindberg i ledartexten.

Bali rasande på Lindberg: ”Saknar hämningar, hederlighet och yrkesheder”

I en Facebookstatus går Hanif Bali till rasande attack mot Anders Lindberg och Bali poängterar speciellt att även det S-finansierade ”partiorganet” Olof Palmes Internationella Center också tackat ja till samma föreläsning. Balis omdömen om Lindberg är samtidigt mycket hårda.

”Anders Lindberg är en lögnaktig propagandist som helt saknar hämningar, hederlighet och yrkesheder. Han är politiskt utsedd av LO att kasta skit på högern, vilket han gör med glädje här, trots att LO:s andra verksamhet träffar samma talare”, skriver Bali bland annat i sin Facebookstatus.

När Nyheter Idag kontaktar Hanif Bali förklarar han hela bakgrunden och kontexten till att Itamar Marcus ska hålla tal för riksdagsledamöter från flera partier.

– Det handlar om den palestinska myndighetens propaganda mot små barn för att begå våldshandlingar och hur Margot Wallströms uttalanden i Sverige ger resonans hos den palestinska myndigheten för att berättiga deras politik.

Bali understryker även att det finns inget med den här föreläsningen som har kopplingar till högerextremism, trots att Lindberg i sin text antyder på sådana omständigheter.

– Palestinian media watch och Itamar Marcus har varit på presskonferenser med Hillary Clinton, de är på besök i det brittiska parlamentet och de har hållt tal för det europeiska parlamentet. Deras enda verksamhet är att de tittar på palestinska myndighetens mediekanaler, översätter dem och publicerar det offentligt så att alla kan ta del av den propagandan som de sprider.

I bilden nedan ser vi Hillary Clinton och Itamar Marcus. Artikeln fortsätter under bilden.

En av de omständigheter som Lindberg menar är problematisk bygger på Itamar Marcus tidigare roll som vice ordförande i Central Fund of Israel, som enligt Lindberg finansierar högerextremism. Men den kritiken är osaklig, förklarar Bali.

– Det är det som är det märkliga i den här anklagelsen. Han lämnade den fonden för femton år sedan och när han lämnade så sysslade de fortfarande bara med sociala projekt. Det här är en vändning som den här fonden har tagit efter att han har lämnat.

Nyheter Idag har även sökt Anders Lindberg via Aftonbladets telefonväxel på måndagen för en kommentar. Men när vi ringer får i veta att han inte går att nå.

– Han tar inte emot några samtal, hälsar en kvinna i Aftonbladets växel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag